X

De vliegende start van Raivo Dankers!

Het 2018 seizoen kondigde zich spannend aan voor Raivo Dankers. Na het stopzetten van HSF Logistics Motorsport besloot zijn familie namelijk om ’n eigen team op te zetten. De 16-jarige coureur uit Heesch ging in ieder geval sterk van start. In Gemert werd-ie tweede na Raf Meuwissen, maar in Boekel pakte Dankers de volle pot middels twee reekszeges. Dat belooft voor de eerste ronde van de Dutch Masters of Motocross in Markelo komend weekend én de openingswedstrijd van de EMX125 in Valkenswaard!

Motorcross werd Raivo met de paplepel ingegoten. Amper 10 dagen oud was hij toen hij zijn eerste wedstrijd bezocht. Zelf ontpopte Dankers zich tot één van de meest beloftevolle Nederlandse rijders van zijn generatie. Op Raivo’s palmares staan ondermeer twee Europese titels (65cc en 85cc), in 2015 pakte hij zelfs de 85cc wereldtitel. Na een teleurstellend 2017 is Dankers er op gebrand om dit jaar te laten zien wat hij in z’n mars heeft.

 

Gefeliciteerd met de mooie seizoensstart!
Raivo Dankers:
“Dank je. Zowel in Gemert als in Boekel liep het lekker. In de tweede manche in Gemert maakte ik wat foutjes en had ik een mindere start. De tweede wedstrijd in Boekel wist ik te winnen. Voor de Dutch Masters of Motocross in Markelo verwacht ik nog wel meer internationale concurrentie. Ik zal dus zeker mijn best moeten doen, maar ik ga wel voor een top-3.”

In Gemert heb je bijna ijsspeedway gereden, zo hard en glad was de baan.
Dankers:
“De ondergrond was nog erg bevroren maar de omstandigheden zijn voor iedereen dezelfde. Je moet gewoon op alles voorbereid zijn, dus ook op zoiets.”

Na verschillende jaren voor HSF Logistics Motorsport -één van de beste Europese privé teams- moest je op zoek naar een andere oplossing. Hoe is dat verlopen?
Dankers:
“Eigenlijk wist ik pas vrij laat dat mijn vorige team zou stoppen. Daardoor hadden we geen zeeën van tijd om alles zelf te regelen voor Team RD10. Er komt sowieso heel wat bij kijken! Ik bleef wel op KTM maar we stapten wel over op een andere tuner. Verder wat kleinere dingetjes zoals een ander stuur van Neken, een andere look ook. Toch hebben we zeker niet alles omgegooid. Integendeel, veel bleef precies hetzelfde. Doordat ik de enige rijder ben, hoeven we  wel met niemand anders rekening te houden. Dat alles gericht is op mij geeft wel een goed gevoel.”

Je hebt een lastig 2017 achter de rug, vooral in de EMX125 had er meer ingezeten.
Dankers:
“Klopt, de nationale wedstrijden gingen wel goed maar de EK wedstrijden liepen niet zoals verhoopt. Ottobiano was wel oké.  Er gebeurde echter te vaak iets in de eerste rondes. Daardoor kwam ik  dan buiten de punten en reed ik achter de feiten aan. Zo was het ook al in Valkenswaard. Toch was de eerste wedstrijd toen ook wel goed. Daarom hoed ik er me er nu wel voor dat het niet weer op die manier loopt.”

Waar mik je dit seizoen op in de EMX125?
Dankers
: “Mijn doel is wel om in de eindstand in de top-5 te eindigen. Natuurlijk kijk ik nog iets meer uit naar zandbanen zoals Lommel en Assen.

Nou zit je een heel jaar op het High Performance Centre Papendal waar je topsport en school combineert. Ook Rick Elzinga, Raf Meuwissen en Brian van der Klij worden er voltijds begeleid. Dat lijkt me wel een prima opzet.
Dankers:
“Zeker, vorig jaar zat ik er al vier maanden tijdens het MXGP Rookies project. Ondertussen voel ik me dus al goed thuis in Papendal. In het weekend ben ik gewoon thuis, dat is niet zo ver van hier.”

Als crossers samen pushen jullie elkaar natuurlijk door de week. Hoe is om dan om te gaan met concurrenten als Raf, Rick en Brian die je elke dag ziet?
Dankers:
“Je houdt het wel in je achterhoofd dat je ze uiteindelijk wil verslagen! Maar door de week lachen we met elkaar en op training maken we inderdaad elkaar beter.”

Wat zijn jouw troeven?
Dankers:
“Qua rijden zeker het springen. De durf die je nodig hebt. Verder ben ik best nuchter als persoon. Ook al heb ik gewonnen dan ben ik gewoon weer bezig met de volgende wedstrijd.”

Foto’s: Niek Fotografie