X

Jeffrey Herlings over zijn strijd met Cairoli!

Spannender kan niet, na drie GP’s hebben Jeffrey Herlings en Tony Cairoli precies even veel punten! Beide kemphanen delen de leiding in de MXGP tussenstand met evenveel reekszeges én evenveel tweede plaatsen.

De situatie waarin twee rijders dermate aan elkaar gewaagd zijn, zorgt voor onvoorziene problemen. Want wie had na de MXGP van Red Sand eigenlijk recht op de rode leidersplaat? Het FIM reglement was echter duidelijk, de winnaar van de laatste wedstrijd mag de volgende GP met het rode nummerbord rijden.


Dit seizoen steekt het Red Bull KTM duo er zodanig bovenuit dat bijna niemand dit had zien aankomen. Zeker niet gezien het hoge niveau van de MXGP waarin maar liefst 19 rijders minsten één Grote Prijs hebben gewonnen! Herlings kwam terug vanuit het pak én klopte de regerende wereldkampioen in Neuquén en in Valkenswaard. Tijdens de laatste GP in Valencia sloeg TC222 echter terug. De Siciliaanse veteraan verkoos om geen commentaar te geven op de verbeten strijd die een ware hype rond de MXGP creëert.

Herlings ziet van zijn kant alleen positieve gevolgen van het duel tussen hem en de negenvoudige wereldkampioen. “Hey, ik denk dat het alleen maar goed is, zeker voor KTM,” zei the Bullet. “KTM domineert dit seizoen zowel de MX2 als de MXGP. Dat is natuurlijk prima reclame en het is ook leuk voor Tony en mezelf. Natuurlijk mogen we de concurrentie niet onderschatten hoewel we tot nu de sterksten zijn geweest.”

“Op maandag zie ik op sociale media commentaren als ‘ik kan niet wachten tot de volgende wedstrijd wanneer de strijd verdergaat.’ Er zijn fans die voor jou zijn en er zijn er die tegen jou zijn maar dat is normal. Het wordt zeker een lang jaar en met nog 17 wedstrijden zoals deze zal het zeker intens zijn.”

Monster Energy Kawasaki’s Clément Desalle en Rockstar Energy IceOne Husqvarna’s Gautier Paulin zijn de enige twee andere rijders die al op het MXGP podium verschenen. Desalle, die in 2018 al twee podium scoorde, is dan ook de eerste niet-KTM rijder in het wereldkampioenschap. Al volgt hij als derde wel op 38 punten van Cairoli en Herlings. Ook de derde KTM coureur Glenn Coldenhoff, staat er goed voor. The Hoff bekleedt voor Arco di Trento de 6de plaats in het WK. Drie maal haalde de 27-jarige coureur uit Heesch de top-6.

Ook in de MX2 is dominantie van KTM opvallend. Pauls Jonass won er alle manches en Jorge Prado stond twee keer op het podium als tweede. Na die fantastische start van de KTM fabrieksteams liet KTM Motorsports Directeur Pit Beirer weten dat “hij nog nooit motorcross heeft gezien op dit niveau.” Ondertussen staat Re Bull KTM rijder Marvin Musquin tweede in de AMA 450SX Supercross en hij won de laatste wedstrijd in Indianapolis.

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s: Ray Archer