X

Vijf minuten met Clément Desalle

In de eerste vier ronden van het WK stond Clément Desalle drie keer op het podium. De Monster Energy Kawasaki rijder staat in de tussenstand vierde op slechts vier punten van Romain Febvre. Zonder het technische probleem van de MX Panda in de eerste manche van de Portugese Grote Prijs zou hij zeker derde hebben gestaan. Aan de regelmaat van Desalle valt dus niet te twijfelen waarmee hij ook ‘Best of the rest’ worden genoemd na Jeffrey Herlings en Antonio Cairoli.

“Natuurlijk is het wel een beetje frustrerend maar zowel Herlings als Cairoli draaien al jaren mee voorin,” aldus Clément. “Zij zijn duidelijk dé te kloppen mannen in de MXGP toch moeten we ons niet op hen focussen. Het seizoen is nog heel lang en ik ben dan ook benieuwd hoe het duel tussen Cairoli en Herlings zal evolueren. Eerlijk gezegd kan ik me niet inbeelden dat ze systematisch 20 GP’s lang zo blijven domineren zoals dat tot nu het geval was. Af te wachten dus!
Van mijn kan blijf ik gewoon het beste van mezelf geven. In de eerste plaats wil ik zo regelmatig mogelijk blijven. Uiteraard wil ik daarnaast ook graag manches en GP’s winnen. Geen paniek, er zijn nog heel wat dagen in het seizoen… en iedereen is anders!”

De Monster Energy Kawasaki piloot kijkt bijgevolg tegelijk optimistisch en realistisch naar de toekomst. “Zo zit ik in elkaar want ik ben gewoon realistisch ingesteld. Ik heb een sterk karakter, daar ben ik me van bewust. Doen alsof kan ik niet. Je hebt gewoon dagen dat het minder gaat. Ik heb er geen probleem mee om dat te laten zien. Elk jaar analyseer ik wat ik heb gedaan, wat ik beter had kunnen doen. En zonder twijfel wil ik altijd beter doen! Als ik terugdenk aan mijn GP debuut samen met mijn vader dan hebben we eigenlijk te weinig genoten van de positieve kant van wat we aan het doen waren. We hebben wel de neiging om alleen het negatieve te zien met als enig doel constant te verbeteren. Ik denk dat ook dat een facet van mijn persoonlijkheid is.

“Ik wil manches en Grote Prijzen winnen”

“Sinds ik zelf vader ben geworden, zijn er heel wat dingen veranderd. Mijn gezin is erg belangrijk voor mij. Toen ik een paar jaar geleden mijn grootvader verloor, besefte ik hoe belangrijk het is om van de tijd te genieten, van het leven te genieten. Vandaag ben ik op zoek naar een balans tussen verschillende dingen: mijn levensstijl, mijn werk, het racen… Dat is voor mij een bron om positief en gelukkig in het leven te staan. Maar ik aarzel niet om het te laten zien als ik ontevreden ben! “

Foto’s: Stanley Leroux, Pascal Haudiquert