Musquin laat Tomac in het zand bijten in Southwick!

Musquin laat Tomac in het zand bijten in Southwick!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Dit weekend bezoekt het AMA Motocross gebeuren het enige echte zandcircuit op de Amerikaanse kalender! Het AMA Motocross circus strijkt namelijk neer op het circuit van Soutwick. In de 450 klasse klonk er maar één vraag, kon Marvin Musquin of Justin Barcia op deze ondergrond de onklopbaar gewaande Eli Tomac wel kloppen?!

Moto 1: Marvin Musquin en Eli Tomac degraderen tegenstand
In deze eerste manche in Southwick, was het de uit blessure wederkerende Justin Bogle die de holeshot wist te nemen. De Suzuki piloot zakte echter al snel weg in het pakket waardoor we vooraan in de wedstrijd het trio Ken Roczen, Justin Barcia en Marvin Musquin kregen. Deze twee laatst genoemde bestookte Ken Roczen. De Duitser bezweek na tien minuten onder de druk, en zag Justin Barcia en Marvin Musquin dan voorbij gaan.

Op dat moment was ook net Eli Tomac van net buiten de top tien komen aansluiten op de vierde plaats. De Kawasaki piloot maakte snel werk van Ken Roczen, en wanneer Marvin Musquin zich voorbij Justin Barcia wurmde, aarzelde de leider in het kampioenschap geen seconde en volgde meteen in het spoor van de Fransman.

Hierdoor kregen we Marvin Musquin op kop gevolgd door Eli Tomac. Beide kemphanen gingen hard tegen hard en legde een verschroeiend tempo op. Een tempo dat voor iedereen behalve hen, te hoog lag. De Franse KTM piloot Musquin haalde alles uit zichzelf naar boven om Eli Tomac achter zich te houden. Iets wat voor meer dan twintig minuten ook leek te lukken in, wat we wel een episch duel mogen noemen. Maar net voor het ingaan van de laatste ronde vond Eli Tomac dan toch uiteindelijk een plaatsje waar hij zijn concurrent kon voorbij gaan. Marvin Musquin wou meteen terug counteren maar kwam in al de hevigheid ten val, maar kon gelukkig zijn tweede plaats wel nog veilig stellen dit voor Justin Barcia, Blake Baggett en Ken Roczen.

Moto 2: Marvin Musquin profiteert van knoeiende Eli Tomac
In de tweede manche leek het erop dat we een echte dominante prestatie zouden krijgen van Eli Tomac. Het was wederom Justin Bogle die de holeshot wist te nemen, maar nog voor de tweede bocht was het Marvin Musquin die de leiding in de wedstrijd wist te nemen. Eli Tomac zag het gevaar, en sneed al snel door het pak naar Marvin Musquin om kortwerk te maken van de Fransman.

Na het passeren van de KTM piloot, zette Eli Tomac enkele snelle rondetijden neer waardoor Marvin Musquin al snel tegen een flinke achterstand aankeek. De rest van de wedstrijd leek dan ook simpel voor Eli Tomac, namelijk controleren en finishen. Maar Eli Tomac ging aan de sukkel. De leider in het kampioenschap viel éénmaal, waardoor Marvin Musquin opnieuw een héél stuk dichterbij kwam, en de leider in het kampioenschap viel nogmaals waardoor Marvin Musquin plots de leider in de wedstrijd werd! Eli Tomac, ondertussen flink gedemoraliseerd door zijn eigen gepruts en door het feit dat zijn motor toch al enkele flinke tikken had gekregen, had geen antwoord meer op de Fransman in de leiding. Marvin Musquin bleef foutloos en won de manche met ruime voorsprong op Eli Tomac en Justin Barcia. De top vijf werd opnieuw vervolledig door Blake Baggett en Ken Roczen!

450 Moto 1 Resultaat
1. Eli Tomac
2. Marvin Musquin
3. Justin Barcia
4. Blake Baggett
5. Ken Roczen
6. Benny Bloss
7. Lorenzo Locurcio
8. Cooper Webb
9. Weston Peick
10. Phil Nicoletti
11. Chris Canning
12. Henry Miller
13. Jake Masterpool
14. Dylan Merriam
15. Heath Harrison
16. Brandan Leith
17. Ryan Dowd
18. Justin Bogle
19. Dare DeMartile
20. Robby Marshall
450 Moto 2 Resultaat
1. Marvin Musquin
2. Eli Tomac
3. Justin Barcia
4. Blake Baggett
5. Ken Roczen
6. Benny Bloss
7. Lorenzo Locurcio
8. Phillip Nicoletti
9. Cooper Webb
10. Brandan Leith
11. Weston Peick
12. Joseph Crown
13. Kyle Cunningham
14. Nick Gaines
15. Chris Canning
16. Cody Cooper
17. Cade Autenrieth
18. Dare DeMartile
19. Jeremy Smith
20. Justin Bogle
AMA450 – Southwick Overall
1. Marvin Musquin – 47 Punten
2. Eli Tomac – 47 pts
3. Justin Barcia – 40 ptn
4. Blake Baggett – 36 ptn
5. Ken Roczen – 32 ptn
6. Benny Bloss – 30 ptn
7. Lorenzo Locurcio – 28 ptn
8. Cooper Webb – 25 ptn
9. Phillip Nicoletti – 24 ptn
10. Weston Peick – 22 ptn
AMA450 – Stand kampioenschap
1. Eli Tomac – 289 Punten
2. Marvin Musquin – 257 Ptn
3. Justin Barcia – 224 Ptn
4. Ken Roczen – 201 Ptn
5. Blake Baggett – 200 Ptn
6. Weston Peick – 170 Ptn
7. Benny Bloss – 156 Ptn
8. Phillip Nicoletti – 142 Ptn
9. Cody Cooper – 85 Ptn
10. Jason Anderson – 73 Ptn

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: KTM Images

Uw reacties