X

De Waal en Casas in topvorm in Bulgarije

Voor het eerst sinds 2014 keerde de GP karavaan terug naar Bulgarije. Jumbo No Fear Vamo Honda rijders Micha-Boy De Waal en Oriol Casas werkten in een heet Sevlievo een geslaagde Grote Prijs af. De Waal evenaarde met een 12de plaats zijn beste eindnotering van het seizoen. Casas werd 19de algemeen, de beste prestatie in zijn jonge WK carrière.

De omloop van Sevlievo ontving ooit de onderscheiding van “‘mooiste motorcross circuit ter wereld” voor veel rijders was dze baan dan ook een openbaring. Micha was er op gebrand om na de mooie prestaties van de voorbije GP’s door te gaan op zijn elan.

Op zaterdag kwam de coureur uit Veen echter slecht in zijn ritme. In de tijdstraining werd hij 20ste, na een kleine crash moest hij in de kwalificatierace genoegen nemen met een 18de plaats. Oriol zette zijn aanpassing aan het WK verder. De jonge Spanjaard mist na zijn terugkeer uit blessure niet alleen wedstrijdritme ook de omschakeling van supercross naar outdoor vergt uiteraard tijd. Nadat hij z’n eigen wedstrijd reed, tikte Casas aan als 21ste.

In de eerste manche was De Waal behoorlijk goed mee in de start. Vervolgens duurde het even vooraleer “MBDW” zelf op kruissnelheid kwam maar eens dat het geval was, reed hij een erg constante manche. Zowat de hele wedstrijd bezette Micha de 12de plek, zondermeer een heel degelijke prestatie. Ook Casas kwam nu goed uit de verf. De voormalige Spaanse MX2 kampioen startte zwak van de buitenkant toch kon hij daarna goed opschuiven. Oriol verraste zelfs door het grootste deel van de wedstrijd als 13de rond te rijden. Op het einde moest Casas helaas enkele posities prijsgeven zodat hij 17de werd.

Micha zat in de start net buiten de top-10 al kon hij daar te weinig van profiteren. Zowat het hele eerste kwartier draaide het immers vierkant. Zeker de laatste 15 minuten keerde de Jumbo No Fear Vamo Honda rijder het tij. De Waal vond een goed ritme en zette met vier ronden te gaan zijn snelste ronde van de wedstrijd neer. Uiteindelijk kwam hij als 14de over de finish.

Oriol kwam in de start ten val waardoor hij in de achtervolging moest. Hij slaagde er in om weer de aansluiting te vinden bij de groep en pakte finaal nog drie WK punten. Dit weekend zien we Micha en Oriol in actie in Afyon, Turkije op een gloednieuw circuit voor de 18de ronde van het WK motorcross.

Micha Boy De Waal: “Een heel degelijke Grote Prijs eigenlijk. Zaterdag was een dag om vlug te vergeten en in beide manches duurde het even om mijn tempo te vinden daarna ging het telkens veel beter. Ik had in het eindresultaat een beetje het geluk aan mijn zijde maar dat mag ook wel eens!”

Oriol Casas: “Het was een grillig weekend met ups en downs. Tijdens de kwalificatierace werd ik zelfs gestoken door een bij! De eerste manche op zondag was dan weer super. Het voelde geweldig om zo lang 13de te hangen. Op het einde moest ik helaas de rol lossen omdat ik nog wedstrijdritme te kort kom. De tweede manche was heel moeilijk na mijn val in de start. In ieder geval voel ik dat de snelheid wel komt nu moet ik mijn uithouding nog verbeteren. De komende wedstrijd ga ik voor een top-15.”

Foto’s: shotbyBavo