Vijf minuten met Rick Elzinga

Vijf minuten met Rick Elzinga
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print
EMX125 rijder Rick Elzinga heeft een drukke periode achter de rug. In het midden van de zomer moest hij drie weken aan de kant wegens een rugblessure maar in geen tijd was de MJC Yamaha rijder weer de oude!

Om zijn terugkeer voor te bereiden trok Rick naar het team in Bretagne. “Toen ik in Frauenfeld aan kwam voor de EMX125 voelde ik me goed, ik had geen last meer van mijn rug. Dat ik in Zwitserland meteen 2de en vierde werd en op het eindpodium stond, was een leuke binnenkomer! Ook voor mij tegenover het team natuurlijk want het is eigenlijk een rampzalig seizoen door de verschillende blessures. Toch is mijn team steeds in mij blijven geloven.”


Na Zwitserland reisde Elzinga meteen door naar het Junior WK in Australië. Racen voor het hoogst haalbare aan de andere kant van de wereld, wat een avontuur! “Gelukkig had ik geen last van jetlag en alles was goed geregeld. Ter plaatse konden we enkele dagen wennen voor de wedstrijd begon.” In de tweede vrije training kwam Rick tot een vierde tijd. De kwalificatietraining ging niet goed. Rick kon niet in het ritme komen en ging er twee keer naast liggen. “Natuurlijk is mijn rug nog even zwak plek. Dat voelde ik gelijk die dag want mijn problemen speelde door die val weer op. Die nacht hebben we er dan alles aan gedaan om me zo goed mogelijk op te lappen voor de wedstrijd zelf!” Zelfs bij Rick’s familie waren ze er niet gerust in. Ze zagen het zelf somber in en dachten dat hij zondagmorgen niet aan de start zou kunnen staan. Rick wou echter toch rijden.

De eerste manche in Horsham had Elzinga een goede start maar bij de eerste bocht ging het niet zoals het zou moeten en zo begon hij rond de 15 de plaats aan de wedstrijd. “Na die mindere start kwam ik gelukkig in mijn ritme en kon ik naar voren te rijden en zo kwam ik als 4de over de finish. Mijn start was ook in de tweede manche niet goed. Vanuit de achterhoede wist ik nog als 8ste de finish te halen.” Dat er meer had ingezeten spreekt voor zich maar begin augustus leek het haast uitgesloten dat Elzinga Australië zou ‘halen’. Hoewel zijn conditie ver van top was, werd Rick zo zesde in de 125cc Junior WK eindstand. Nota bene met hetzelfde aantal punten als 5 en 4.

Terug thuis is Rick nu weer aan het schoolse leven begonnen. Na de vermoeiende weken heeft de beloftevolle coureur uit Zenderen nu wel in extremis een vrij weekend gekregen. Team Nederland reist door de blessures van Roan van de Moosdijk en Rene de Jong dit weekend immers niet af naar de EMXoN. Alleen Nancy Van de Ven en Shana van der Vlist komen er in actie in de Women of Nations. Elzinga? Die kan nog even energie tanken voor zijn zware thuiswedstrijd op het TT circuit van Assen volgend weekend.

Foto’s: Jack Foley, Yamaha Racing

Uw reacties