X

MX Wintertraining: Waarom is voeding belangrijk + 3 tips om jouw voeding optimaal te laten renderen!

Winter is coming. De titels zijn verdeeld, er is gestreden tot het einde. Maar wat doen we nu met de komende periode zonder wedstrijden?

Nu staat er voor de meeste motorcross rijders een periode van complete rust voor de deur, de winterstop. Maar hoe overleef je deze periode? Iedereen heeft wel al eens horen zeggen: “Het kampioenschap win je in de winter” of “Ik heb een goede/slechte winter doorgemaakt”. Wat willen ze daar nu mee zeggen? Klopt het dat je een kampioenschap kan winnen in de winter? 

Natuurlijk kan je geen outdoor kampioenschap winnen in de winter. Een motorcross wedstrijd of kampioenschap moet steeds gereden worden. Er zijn tal van factoren die roet in het eten kunnen gooien waardoor je de kans op een titel aan je neus ziet voorbij gaan, denk maar aan een blessure of motorpech. Toch kan je gemakkelijk een seizoen verliezen in de winter door jezelf slecht voor te bereiden. In de volgende reeks artikels leer je allerlei tips van Fysieke Coach Yente Dourte (Coach bij X Performance en Energy Lab) om je winter voorbereiding optimaal te laten verlopen.

Begin bij het begin!

Vorige week hebben we enkele tips meegegeven om goed aan de wintervoorbereiding te beginnen. Door een duidelijke planning te maken, jezelf te leren kennen en goede doelen te stellen kom je al een eind ver. Na het iets saaiere werk gaan we over naar de aspecten die het prestatievermogen gaan beïnvloeden. Er zijn verschillende zaken die jouw prestatievermogen als mens kunnen beïnvloeden. Het eerste aspect is voeding.

Waarom is voeding één van de belangrijkste aspect in training/prestatievermogen?

Voeding is de brandstof van ons lichaam, daarom is correcte voeding heel belangrijk. Je kan best de vergelijking maken met een auto/moto. Wanneer je verkeerde brandstof in je voertuig doet zal het prestatievermogen sterk dalen of het voertuig zal niet meer werken. Waarom zouden wij ons dan volproppen met slechte voedingstoffen en toch het uiterste vragen van ons lichaam? Toch gebeurt het vaker dan verwacht en zeker bij topsporters. Tegenwoordig zien we overal nieuwe trendy diëten opkomen zoals een proteïne dieet, een low-carb dieet, een low-fat dieet en noem maar op. Deze fabelachtige manieren om gewicht te verliezen zijn al even gruwelijk als de gedachte dat je geen fruit mag eten omdat hier een hoge concentratie suikers inzit. De bovenvermelde diëten kunnen resulteren in een gewichtsverlies maar je moet jezelf steeds de vraag stellen hoeveel van dit gewichtsverlies is effectief? Hoeveel water ben ik verloren en hoelang zal ik dit dieet kunnen volhouden? Want het is alom geweten, eenmaal we stoppen met diëten komt het verloren gewicht er dubbel bij. Diëten is zinloos, een gezond en gevarieerd voedingspatroon aanleren daarentegen niet! Hieronder vind je 3 tips om gevarieerd en gezond te eten.

  • Water

Water is de belangrijkste schakel voor elk levend organisme. Normaal kan een mens dagen overleven zonder eten maar we kunnen geen dog zonder water. Daarom is water zo belangrijk. Een belangrijke tip voor het sporten: Vanaf een sportsessie langer dan 1u duurt is het aangeraden om extra elektrolyten op te nemen die dehydratie en krampen gaan vermijden. Elektrolyten zit in de meest kwalitatieve isotone sportdranken. Om te weten hoeveel water je per dag moet drinken is er een gemakkelijke formule die als volgt gaat: lichaamsgewicht in kg x 3,25% = # liter water dat je moet drinken per dag als algemene sporter die dagelijks aan sport doet. Hoe hoger de intensiteit en hoe hoger het volume van de inspanning hoe hoger het percentage van het lichaamsgewicht zal zijn dat we moeten drinken.

  • Verse producten

Het klinkt alternatief maar verse producten die we vinden op de markt of in de groentewinkel zijn beter en gezonder dan voorverpakte voeding. Ons lichaam is niet gemaakt om chemische bewaarmiddelen te verteren die we vooral terugvinden in voorverpakte voeding. In verse producten zitten ook vaak meer vitaminen en mineralen die een belangrijke bijdrage leveren aan allerlei dagelijkse functies van ons lichaam. Voorbeelden van verse voeding die enorm bevorderend zijn voor sporters zijn verse noten, groenten en fruit. Deze producten geven het lichaam energie en zullen de spieren in het lichaam terug opbouwen na een zware inspanning.

  • Tel geen calorieën!

Calorieën tellen heeft geen nut! Je lichaam zal zichzelf automatisch aanpassen aan de hoeveelheid calorieën die je inneemt. Dit wil zeggen wanneer je wil vermageren door te sporten en door je voeding aan te passen door minder calorieën te eten dat je te weinig energie zal hebben om de sportsessie op een gezonde en veilige manier af te ronden. Na de sportsessie zal je een hongergevoel krijgen en nog meer willen eten. Nu heb je twee keuzes, je kan je energievoorraad weer aanvullen of je kan volhouden en niets eten. Het laatste heeft zware gevolgen en leidt uiteindelijk tot overtraining. Ook is het niet de bedoeling dat je 2000kcal in de vorm van eiwitten eet of enkel in de vorm van koolhydraten. Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid eiwitten/koolhydraten/vetten absorberen of opnemen. Daarom is het belangrijk om zowel koolhydraten als eiwitten als vetten te eten. Ja, vetten zijn heel belangrijk in een evenwichtige voeding. Kwaliteitsvolle onverzadigde vetten en proteïnen zijn namelijk de twee voedingstoffen die voor een voldaan gevoel zorgen. Suikers (eenvoudige koolhydraten) zorgen voor het omgekeerde, hiervan krijg je enkel nog meer zin in suikers. Toch heeft je lichaam koolhydraten nodig om op een degelijke manier te functioneren dus sluit deze niet uit! Zorg voor voldoende proteïnen en kwaliteitsvolle vetten op je bord, hierbij neem je nog wat koolhydraten om je suikerpijl op punt te houden en voilà!. Tot slot zijn er naast macrovoedingsstoffen, koolhydraten, eiwitten en vetten ook microvoedingsstoffen namelijk mineralen en vitaminen. Deze kan je vooral halen uit fruit en groenten. Daarom is het belangrijk om voldoende fruit te eten om je dagelijkse dosis aan vitaminen en mineralen binnen te hebben.

Een goed voorbeeld van een stevig gevarieerd ontbijt ziet er zo uit:

  • 2 volledige eieren + 1 ei zonder eidooier
  • Enkele sneden volkoren brood
  • 1 à 2 stukken fruit
  • Water 

Met dit ontbijt kan je sterk aan de dag beginnen en ben je klaar voor een stevige inspanning. In dit artikel hebben we heel snel de basisprincipes van een gezonde voeding overlopen, als je hierover nog vragen of opmerking hebt kan je steeds Yente Dourte contacteren: yente.dourte@motocrossmag.be

 

Foto: Dieter Jans