X

MXON: Cairoli wint dramatische MXGP kwalificatie!

Na een hele lange dag wachten was het dan eindelijk zo ver, de eerste kwalificatiereeks voor de “Motocross of Nations” in RedBud ging van start om 20u20. Het waren de jongens die uitkomen in de MXGP-klasse die als eerste het veld in mochten. Daarbij voor Nederland Jeffrey Herlings en voor België Clément Desalle.

Voor beide ging het in de start al meteen verkeerd. Terwijl de verrassende Spanjaard Jose Butron voor de holeshot ging, zagen we Jeffrey Herlings op de drassige en vettige ondergrond onderuit schuiven in de eerste bocht. Eén man kon hem niet meer ontwijken, en dat was helaas Clément Desalle. Meteen neutraliseerde de lage landen elkaar met deze kleine crash. Beide vervoegde de race zo vlug als ze konden. Clément Desalle meteen na het rechtstaan, Jeffrey Herlings moest even via de pitlane om nog enkele zaken te laten nakijken.

Ondertussen was Antonio Cairoli vooraan reeds leider geworden in de wedstrijd, de Italiaan zette meteen de bankschroef op de tegenstand. Zo liep Ken Roczen, die naar de tweede plaats was doorgeschoven, steeds meer  achterstand op. Lange tijd reed Jose Butron als derde rond maar de Spanjaard kreeg na een kwartiertje wedstrijd een klop van de hamer en moest dan toch enkele piloten doorlaten. Zo zagen we Gautier Paulin naar een derde plaats oprukken met in zijn kielzog Tommy Searle en Eli Tomac.

Maar dan sloeg het noodlot toe. Eerst zagen we Clément Desalle die ondertussen al naar een achtste plaats was opgerukt met in zijn wiel Jeffrey Herlings, een iets te enthousiast manoeuvre maken op Valentin Guillod. Hierdoor gingen beide kemphanen tegen het Amerikaanse zand, en stoomde Jeffrey Herlings door naar plaats zeven. Jose Butron was een hapklare brok voor Jeffrey Herlings en toen zag hij ook Eli Tomac stilstaan in de bocht voor Larocco’s leap. De Amerikaan kende technische problemen met zijn Kawasaki. In het groene monster was geen leven meer te krijgen. Enkele momenten erna zien we Clément Desalle eveneens voorbij Eli Tomac gaan en plaats winst boeken, om volgens één ronde later ook te kampen te krijgen met de vloek van Kawasaki. Want ook onze Belg krijgt te kampen met technische problemen. Voor Jeffrey Herlings rijdt er tevens ook iemand op een Kawasaki, Tommy Searle en deze rookt al ruim een halve reeks lang maar de Brit moet in de laatste ronden duidelijk het tempo minderen en staart voortdurend naar beneden. Een makkelijk slachtoffer voor Jeffrey Herlings die hierdoor al op plaats vier is aangekomen. En de honger van de Nederlander is nog steeds niet gestild, want ook Gautier Paulin op plaats drie komt nog in zijn vizier en moet in de allerlaatste ronde zijn meerdere erkennen in de kersverse MXGP kampioen. Van een geslaagde remonte gesproken!

Door deze knappe remonte finishte Jeffrey Herlings knap als derde en dit achter Antonio Cairoli die op een dominante manier de zege wist te nemen, en Ken Roczen die onbedreigd tweede finishte. De top vijf werd vervolledigd met Gautier Paulin en een binnen strompelende Tommy Searle. Het uitvallen van Eli Tomac en Clément Desalle zet meteen het mes op de keel van hun teamgenoten. Zowel Aaron Plessinger en Justin Barcia als Jago Geerts en Jeremy Van Horebeek moeten nu scoren als ze morgen niet in de B-finale willen aantreden, daarbij komt ook nog eens de o zo belangrijke plaats achter het starthek die morgen worden bepaald aan de hand van de uitslag van de kwalificatieresultaten van vandaag.

Kwalificatie Heat MXGP – MXON Red Bud 2018
1. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 24:57.036; 2. Ken Roczen (GER, Honda), +0:21.286; 3. Jeffrey Herlings (NED, KTM), +0:36.455; 4. Gautier Paulin (FRA, Husqvarna), +0:38.939; 5. Tommy Searle (GBR, Kawasaki), +0:54.353; 6. Jose Butron (ESP, KTM), +1:05.652; 7. Filip Bengtsson (SWE, Yamaha), +1:08.403; 8. Valentin Guillod (SUI, KTM), +1:45.321; 9. Kirk Gibbs (AUS, KTM), +1:46.994; 10. Roland Edelbacher (AUT, KTM), +1:50.371; 11. Michael Docherty (RSA, Husqvarna), +1:58.746; 12. Taiki Koga (JPN, Honda), +2:04.765; 13. Rui Goncalves (POR, Yamaha), +2:05.809; 14. Gary Gibson (IRL, KTM), +2:13.341; 15. Cody Cooper (NZL, Honda), +2:24.817; 16. Vaclav Kovar (CZE, KTM), -1 lap(s); 17. Colton Facciotti (CAN, Honda), -1 lap(s); 18. Carlos Badiali (VEN, Yamaha), -1 lap(s); 19. Dmytro Asmanov (UKR, KTM), -1 lap(s); 20. Gustavo de Souza (BRA, Kawasaki), -1 lap(s); 21. Kevin Windham (PUR, Honda), -1 lap(s); 22. Julio Cesar Zambrano (MEX, Husqvarna), -1 lap(s); 23. Juan Pablo Luzzardi (ARG, Honda), -1 lap(s); 24. Jose Fernandez (GUA, KTM), -2 lap(s); 25. Tanel Leok (EST, Husqvarna), -2 lap(s); 26. Kenneth San Andres (PHI, Kawasaki), -2 lap(s); 27. Clement Desalle (BEL, Kawasaki), -3 lap(s); 28. Dan Maya (ISR, Yamaha), -3 lap(s); 29. Eli Tomac (USA, Kawasaki), -4 lap(s); 30. Einar Sigurdsson (ISL, Husqvarna), -4 lap(s);

Foto’s: Ray Archer, Gino Maes