X

Stefan Everts getroffen door malaria: “Moeilijk te vatten”

Deze ochtend raakte bekend dat motorcrosslegende Stefan Everts op de intensieve van het UZ ziekenhuis in Leuven ligt. Daar wordt de tienvoudige wereldkampioen behandeld nadat hij bij een recente deelname aan de 4u van Lubumbashi  getroffen werd door een malariabacterie. Ook op de MXMag redactie was het vandaag erg stil…

Fotograaf Gino Maes volgde de carrière van Everts op de voet en staat nu op de eerste rij om de exploten van zoon Liam in beeld te brengen. Afgelopen zaterdag kreeg de Gino de bezieler van de bekende S72 Gin nog voor zijn lens voor een fotoshoot.

“Onwezenlijk is dat,” vertelde Gino vanmorgen gelaten. “Ik kon het nauwelijks geloven. We hadden nog een super toffe dag samen. Veel verteld, veel gelachen en het was een heel leuke, productieve fotosessie. Ik had helemaal niets in de gaten. Amper een paar dagen later beland diezelfde optimistische, sterke kerel in het ziekenhuis na een steek van een mug! Ondertussen heb ik me zelf ook geïnformeerd of malaria niet besmettelijk is. Dit is normaal een ver van ons bed show waar we ons zelfs niets bij kunnen voorstellen. Ik heb er echter het volste vertrouwen in dat Stefan de best mogelijke zorgen krijgt en zich hier doorheen vecht.”

MXMag hoofdredacteur Tom Jacobs bracht drie weken geleden verslag uit van de avonturen van Stefan Everts en Thierry Klutz in Congo. Hij werkte in Everts’ Yamaha periode ook enkele jaren met hem samen als communicatieverantwoordelijke. “Zelf malaria oplopen na een liefdadigheidswedstrijd, qua tragiek overtreft de realiteit vaak de Griekse drama’s uit de klassieke oudheid,” zucht Jacobs. “Dit is niet te bevatten. Stefan had duidelijk enorm genoten van zijn reis naar Congo. Dit is echt een donderslag bij heldere hemel. Ik ken Stefan als een enorm vastberaden persoonlijkheid. Met die vechtlust, de ondersteuning van het medische personeel, zijn familie en fans moet die malaria er aan geloven!”

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte verwekt door een parasiet. De ziekte wordt overgebracht op mensen door malariamuggen. De gevolgen van malaria kunnen in eerste instantie op gewone griep lijken. Het ziektebeeld wordt onder andere gekenmerkt door aanvallen van koorts, hoofd- en spierpijn. Een malaria-aanval kan dodelijk aflopen als de ziekte niet onmiddellijk kan bestreden worden met effectieve geneesmiddelen.

Foto’s: Gino Maes