X

Airbag wars: Dainese haalt slag thuis tegen Alpinestars

In hun zoektocht naar betere bescherming voor motorrijders werken verschillende fabrikanten al geruime tijd aan toepassingen met airbagtechnologie. Een beschermend vest dat pas wordt opgeblazen als het nodig is bij een zware crash is ondertussen al geruime tijd ingeburgerd in de MotoGP. Er wordt ook druk verder gewerkt aan toepassingen voor off-road rijders.

Zowel Dainese als Alpinestars bieden ook al enkele jaren producten te koop aan die uitgerust zijn met deze airbagtechnologie. Door de enorme investeringen en de complexiteit van deze producten zijn beide merken schaars met vertrouwelijke technische informatie. Gisteren kregen we echter een opmerkelijk persbericht binnen van Dainese. Het Italiaanse merk voert immers een bikkelharde juridische strijd met hun concullega’s uit Asolo. In Duitsland heeft het Hof van Beroep van München Alpinestars in het ongelijk gesteld over een inbreuk op Dainese’s D-air patent.

Deze technologie is cruciaal voor de ontwikkeling van nieuwe protectie voor alle actiesporten. Het wordt dan ook interessant om te zien hoe dit verhaal wordt vervolgd!

Hieronder vind je het integrale persbericht:

München, Duitsland, 7 februari 2019 – Na een lange juridische strijd bereikte het Hof van Beroep van München (na de beslissing van eerste aanleg in München in augustus 2017) een definitief vonnis.  De Tech-Air ™ Street-airbag Vest (voor gebruik op de weg) ) en Tech-Air ™ Racing airbagvest (voor circuitgebruik en weg), gefabriceerd en op de markt gebracht door Alpinestars, vormen een inbreuk op het Europese octrooi EP 2 412 257 B1 van Dainese.

Deze uitspraak komt nadat het Duitse federale octrooicentrum eerder in 2017 had besloten dat Alpinestars de D-air-technologie van Dainese schond. Dit was een beslissing waartegen Alpinestars beroep had aangetekend. Het huidige besluit van het hof van beroep van München in deze rechtzaak kan alleen worden aangevochten bij het Duitse federale hooggerechtshof.

Het Hof van Beroep van München oordeelde in het voordeel van Dainese met betrekking tot de kernkwesties van het geschil, en heeft het volgende rechterlijk bevel uitgevaardigd:

1) Het verbod aan Alpinestars om de Tech-Air ™ Street Airbag-vesten en Tech-Air ™ -airbagvesten in Duitsland te commercialiseren;

2) Alpinestars wordt bevolen om dergelijke vesten terug te roepen die Alpinestars sinds 1 juli 2015 heeft geleverd en die nog steeds in het bezit zijn van commerciële klanten in Duitsland.

3) Compensatie aan Dainese voor alle schade geleden als gevolg van de verkoop van de vesten die inbreuk pleegden op het patent in Duitsland sinds 1 juli 2015.

Deze beslissing is een grote overwinning voor Dainese in een intensieve rechtszaak tegen de Alpinestars in Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.