X

Haalt Pauls Jonass de eerste GP?

Er zit voor de MX2 wereldkampioen van 2017, Pauls Jonass, niets anders op dan geduldig op te bouwen. De snelle Let zit pas terug op de motor na zijn operatie aan de kruisbanden van de rechterknie die hij in september onderging.

Samen met Arminas Jasikonis vormt Pauls een compleet nieuw rijdersduo voor het fabrieks Rockstar Energy IceOne Husqvarna team. Voorlopig heeft de ex-jeugdwereldkampioen dit jaar nog geen enkele wedstrijd gereden. “Uiteindelijk is alles na de operatie toch complexer verlopen dan we hadden verhoopt. Eerlijk gezegd had ik zelf nooit gedacht dat het zo lang zou duren of dat het herstel zo moeilijk zou zijn. Maar we zijn nu wel op de goede weg en ik voel me veel beter,” liet Jonass optekenen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pauls Jonass (@paulsjonass41) on

“Na een operatie aan de kruisbanden moet je opnieuw kracht en stabiliteit opbouwen in de knie en dat was een zwaar traject. Tijdens de laatste check-up met de dokter en de physio waren zij echter erg tevreden over de evolutie. Qua kracht sta ik er dan ook goed voor. We moeten vooral verder werken aan de coördinatie en stabiliteit. Ook het herstel van het ligament had gewoon tijd nodig.”

Jonass hoopte eerst dat hij in februari weer kon beginnen rijden. Dat doel heeft hij gelukkig ruimschoots gehaald. Sinds 26 januari zit hij immers weer op de motor. Zijn voorbereidingstijd voor de eerste Grote Prijs van 2019 in het Argentijnse Neuquen -op 3 maart- blijft echter uiterst gering. Op dit moment is het dan ook nog niet zeker of Letland’s beste motorcrosser aller tijden afreist naar Zuid-Amerika of hij zijn pijlen richt op de tweede GP in Matterley Basin (GBR) of de derde ronde van het kampioenschap in Valkenswaard.


“De kwetsuur zelf was ernstig. Als ik té snel weer zou gereden hebben en de knie verdraai dan loop ik zeker opnieuw schade op,” legt Pauls uit. Zijn knieblessure was ook de reden waarom hij uiteindelijk de handdoek in de ring moest gooien in de titelstrijd met Jorge Prado en de aanleiding voor zijn forfait in Imola.

“Ik wil niets overhaasten. Sinds begin dit jaar ga ik echter voluit wat betreft mijn fysieke training. Fietsen is geen probleem en ik heb me gefocust op mijn conditie. Nu ik weer aan het rijden ben, moeten we het stap voor stap opbouwen. En dan wil ik ook zo snel mogelijk weer aan de start staan. Over verwachtingen omtrent een precieze planning wil ik het nu nog niet hebben. Stel dat een geplande terugkeer voor welke reden dan ook niet doorgaat, zou me dat te veel ontgoochelen. We bekijken het echt week per week.”

Tekst: Adam Wheeler/Tom Jacobs
Foto’s: Antti Pyrhonen/IG Pauls Jonass