MX Wintertraining: 3 tips om het herstelproces te bevorderen

MX Wintertraining: 3 tips om het herstelproces te bevorderen
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Winter is coming. De titels zijn verdeeld, er is gestreden tot het einde. Maar wat doen we nu met de komende periode zonder wedstrijden?

Nu staat er voor de meeste motorcross rijders een periode van complete rust voor de deur, de winterstop. Maar hoe overleef je deze periode? Iedereen heeft wel al eens horen zeggen: “Het kampioenschap win je in de winter” of “Ik heb een goede/slechte winter doorgemaakt”. Wat willen ze daar nu mee zeggen? Klopt het dat je een kampioenschap kan winnen in de winter? 

Natuurlijk kan je geen outdoor kampioenschap winnen in de winter. Een motorcross wedstrijd of kampioenschap moet steeds gereden worden. Er zijn tal van factoren die roet in het eten kunnen gooien waardoor je de kans op een titel aan je neus ziet voorbij gaan, denk maar aan een blessure of motorpech. Toch kan je gemakkelijk een seizoen verliezen in de winter door jezelf slecht voor te bereiden. In de volgende reeks artikels leer je allerlei tips van Fysieke Coach Yente Dourte (Coach bij X Performance en Energy Lab) om je winter voorbereiding optimaal te laten verlopen.

Het herstelproces

Na een zware training heeft een sporter maar één doel, zo snel mogelijk herstellen om daarna zo fit mogelijk terug aan zijn/haar volgende trainingen te beginnen. Hoe kunnen we nu dit herstelproces gaan versnellen?

 • Recuperatie training

Uit tal van onderzoek is reeds gebleken dat een recuperatie training effect heeft op de spieren en de afbraak van melkzuur in die spieren. Dit levert zowel op fysiek als mentaal vlak tal van voordelen op voor de atleet. Hij/zij zal zich hierdoor frisser voelen en de spieren zullen sneller klaar zijn om opnieuw te presteren.

Hoe ziet zo’n recuperatie training er nu uit:

30’ – 90’ losfietsen aan een zeer lage weerstand en aan een lage hartslag met een hoge cadans (+85 RPM)

 • Foamrol & stretching

Er zijn voor- en tegenstanders van de foamrol, er zijn al tal van wetenschappelijke bronnen verschenen over dit onderwerp de laatste jaren maar die spreken elkaar vaak tegen. Wat ik kan besluiten uit al deze onderzoeken is dat het gebruik van de foamrol geen prestatiebevorderend effect heeft, het zorgt wel voor een algemene relaxatie bij de atleet. Ook heeft de foamrol een positieve invloed op blessurepreventie. Door de combinatie van die laatste factoren vind ik het een goede manier om het herstelproces te bevorderen, het kan zelf een massage vervangen.

Hoe ziet een foamrol en stretch sessie er nu uit:

Rol over elke spiergroep 3-4 keer heen en weer en hou eventueel vast op een pijnlijk punt in de spieren. (Indien dit onhoudbaar is kan je kleine bewegingen maken met de foamrol rond het pijnlijk punt) Let goed op je ademhaling en stretch na het rollen meteen de spiergroep voor minstens 15” aan een licht tot matig rekvermogen. Voer dit 2x uit per spiergroep. Hoe meer foamrol en stretch sessies je achter de rug hebt hoe aangenamer het wordt om dit te doen. Na enkele sessies zal je vast merken dat je ROM (Range Of Motion), bewegelijkheid van de gewrichten, vergroot. Dit is positief zeker als we kijken naar blessure preventie. 

 • Rest

Rusten is natuurlijk ook altijd een optie, we passen geen speciale techniek toe, het is heel goedkoop en heel relaxerend. Weet dat er nog tal van technieken bestaan die al dan wel of niet een invloed hebben op het recuperatie proces maar deze zijn meestal niet zo voor de hand liggend om na elke training te gaan uitvoeren. Onder andere koude-warmte techniek, icebath, alle soorten massage technieken en noem maar op zijn goede varianten om afwisseling te krijgen in de dagelijkse sleur van het recuperatie proces. 

Foto’s: Red Bull
Tekst: YD

Uw reacties

Ook te lezen

 • Interview Glenn Coldenhoff

  Interview Glenn Coldenhoff

  Glenn Coldenhoff is een van de meest consistente MX-rijders ter wereld. Niet onze woorden, maar volgens de statistieken. “The Hoff ” eindigde in negen seizoenen MXGP nooit buiten de top-10. …
 • MON: Van der Werff wint ondanks val

  MON: Van der Werff wint ondanks val

  Afgelopen zondag stond de vijfde wedstrijd op het programma in de strijd om de titel in de damesklasse. In het Brabantse Deurne was het Britt van der Werff die beide …
 • De Nieuwe GasGas modellen voor 2025 zijn er!

  De Nieuwe GasGas modellen voor 2025 zijn er!

  De GasGas crossmotoren, die afgelopen voorjaar van boven tot onder zijn herzien, zijn dit jaar terug met een model uit 2025 dat op een groot aantal technische punten is aangepast, …
 • Deelnemerslijsten MXGP van Duitsland

  Deelnemerslijsten MXGP van Duitsland

  Komend weekend is er weer volop actie op Grand Prix niveau. De Grote Prijs van Duitsland wordt ook dit jaar verreden in Teutschenthal en daar zullen naast MXGP en MX2 …