MX Training: Een opwarmertje

MX Training: Een opwarmertje
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Summer is coming! Het is zover, het motorcross seizoen van 2019 staat voor de deur. Er is een volledige winter hard getraind, zo niet dan hebben we nog steeds ons noodplan. Iedereen is er klaar voor en kan niet wachten tot het seizoen begint.

Maar is dat zo? Is iedereen er zo klaar voor? Waarom vielen de resultaten tegen vorig seizoen? Was het door de slechte winter, dat probleem is nu opgelost? Of was het door de slechte voorbereidingen tijdens het seizoen zelf? 

Gedurende dit seizoen zal onze coach des huize Yente Dourte, X Performance coach en Energy Lab coach, elke maand enkele belangrijke tips met jullie delen. Deze tips zullen ervoor zorgen dat jullie ook tijdens het seizoen optimaal klaar gestoomd worden om jullie gewenste resultaten te behalen.

Een opwarmertje om te beginnen

De oude intro is vervangen, het seizoen is van start gegaan, iedereen is er klaar voor maar ben jij er wel klaar voor? Het is belangrijk om steeds goed klaar te staan voor een wedstrijd, een degelijke opwarming is daarom van groot belang. Het kan verschillende kwalen zoals arm-pump en een slechte openingsronde voorkomen. Zelf rijders die zich van de eerste ronde volledig opblazen hebben waarschijnlijk niet veel aandacht besteed aan hun opwarming. Welke zaken zijn nu belangrijk in een opwarming?

 • opWARMing

Het woord zegt het zelf, je moet warm zijn na een opwarming. Dit wil zeggen dat je geen schrik mag hebben om licht te zweten. Een goede opwarming is pas geslaagd als alle spieren warm hebben.

 • Intensiteit

Er mogen zeker en vast een paar intensieve oefeningen/blokken in je opwarming zitten om zo je lichaam gewoon te maken aan de intensiteit die zal volgen tijdens de wedstrijd. Zorg natuurlijk wel dat je niet volledig verzuurd aan de start komt. De intensievere blokken mogen maximum 2 minuten duren. Zorg dat je nadien ook voldoende hersteltijd inplant om toch met frisse spieren te starten. 5 à 10 minuten losfietsen na een opwarming is ideaal om zo weinig mogelijk verzuring in de spieren op te stapelen.

 • Bouw geleidelijk aan op

Heel belangrijk is dat je een ‘koud’ lichaam geleidelijk aan opwarmt. Probeer dus eerst rustig te bewegen, de eerste minuten is het aan te raden om iets minder intensieve oefeningen/blokken in te lassen. Nadien kan de intensiteit opgedreven worden. Bouw de opwarming naar het einde toe ook af.

Hoe ziet een opwarming er nu bijvoorbeeld uit?

De oefeningen of sport die je doet tijdens je opwarming laat ik graag aan jullie over. Kies enkele oefeningen of een sport waar je je thuis in voelt. Vele van mijn atleten warmen op op de fiets, hen laat ik meestal 5 minuten losfietsen gevolgd door 3 steeds intensiever wordende blokken waarna een rustige blok volgt. Nadien zullen ze nog 1x 30” moeten pushen en tot slot nog 5 minuten losfietsen. Dit is een opwarming van ongeveer 15’, zorg dat jouw opwarming zeker niet langer dan 30’ duurt, hoe groter het volume hoe groter de kans dat je vermoeid aan de start komt. Probeer wel minstens 10’ op te warmen. Hieronder vind je een degelijke opwarming op de fiets.

Veel succes! 

Heb je vragen omtrent jouw opwarming protocol of andere vragen die gerelateerd zijn aan dit artikel dan kan je steeds Yente Dourte contacteren hij helpt jou met veel plezier verder. Contacteer Yente op volgend email adres: Yente.dourte@motocrossmag.be

Tekst: YD

Uw reacties

Ook te lezen

 • Deelnemerslijsten MXGP van Duitsland

  Deelnemerslijsten MXGP van Duitsland

  Komend weekend is er weer volop actie op Grand Prix niveau. De Grote Prijs van Duitsland wordt ook dit jaar verreden in Teutschenthal en daar zullen naast MXGP en MX2 …
 • Malcolm Stewart komt opnieuw naar Parijs

  Malcolm Stewart komt opnieuw naar Parijs

  Voor de derde keer komt Malcolm Stewart naar de Supercross in Parijs. De Husqvarna-rijder is bevestigd door de organisatie van de bekendste en belangrijkste supercross in Europa. In 2019 was …
 • Hakon Fredriksen opnieuw langdurig uitgeschakeld

  Hakon Fredriksen opnieuw langdurig uitgeschakeld

  Het zit Hakon Fredriksen niet mee want de Noor is weer langdurig uitgeschakeld. In 2022 had hij de zware crash in Loket waardoor hij een jaar uitgeschakeld was. Zijn rentree …
 • Sidi breidt haar assortiment uit met nieuwe motorschoenen.

  Sidi breidt haar assortiment uit met nieuwe motorschoenen.

  Met de nieuwe lijn motorschoenen betreedt Sidi serieus de markt en gaat daarmee de concurrentie aan met Rev’it, TCX en Alpinestars. Er zijn twee verschillende soorten motorschoenen, elk verkrijgbaar in …