Kom de sterren van morgen aanmoedigen in Lommel!

Kom de sterren van morgen aanmoedigen in Lommel!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De organisatie achter de GP of Belgium, komt dit weekend met een fantastisch nieuw concept op de proppen. De Denicol Sand Rookies brengen op het beroemde circuit van Lommel de tweede ronde van de EMX65/85 regio Noord-West én ‘n Open 125cc wedstrijd samen. Thuisrijder Sacha Coenen trekt als leider in de EMX85 naar het Stedelijk Motorcrosscentrum!

In totaal staan er vijf ronden op de EMX65/85 Noord-West kalender. Na Lommel volgen nog Slagelse (Denemarken), Reutlingen (Duitsland) en Arnhem (Nederland). Alleen de 10 best geplaatste rijders per regio, er zijn vier regio’s, worden uitgenodigd voor de finale die plaatsvindt in het kader van de Tsjechische GP op 27 en 28 juli in Loket.


Sacha en Lucas Coenen

Zowel in de 65cc als in de 85cc speelden de laaglanders een hoofdrol in de Slovaakse openingswedstrijd. Brusselaar Sacha Coenen (Grizzly Yamaha Junior Racing) stuurde er zijn Yamaha naar de eindzege vòòr Y85 collega’s Cas Valk en Ivano Van Erp. Sacha’s tweelingbroer Lucas werd in Slovakije netjes vijfde. Terwijl die race in Velke Uherce nog als exotisch kon worden bestempeld zijn de meeste lokale rijders goed tot zeer goed vertrouwd met Lommel! Verder wordt het o.a. uitkijken naar rijders als Bradley Mesters, Damian Knuiman, Baptiste Beernaert, Mirco Ten Kate en Troy Verburgh. De volledige deelnemerslijst vind je hier.

Ter gelegenheid van de Denicol Sand Rookies werd het parcours aangepast aan de normen van de jeugdrijders.  De 65cc piloten krijgen een iets kleinere versie van het circuit voor de wielen. Klinkt flauw? Vergeet het, de zandbak van Lommel, de spanning van een grote internationale wedstrijd én de eerste warmte van het jaar zullen het uiterst vergen van de jonge helden. Net zoals hun grotere collega’s lieten de Nederlandse en Belgische rijders zich al opmerken in de eerste confrontatie. Lotte Van Drunen werd in Slovakije sterk tweede na de Tsjech Marek en bewees al vaker dat ze de jongens vlot de baas kan. Behalve naar de Girl Power van Lotte zijn benieuwd naar thuisrijders zoals Maxime Lucas en Tyla Van de Poel en een sterk oranje legion met o.a. Ray Van Gelder, Gyan Doensen, Dean Gregoire, Jayson van Drunen en Dex Kooiker. De volledige deelnemerslijst vind je hier.

Generale repititie in 125cc!

Naast de 65cc en 85 cc staat een Internationale 125 cc-klasse op het programma, die meetelt voor het Belgisch Kampioenschap 125cc. Hierin kan dé echte “Sand Rookie” zijn weg naar de top creëren! De drie podiumrijders die nog geen Europese licentie hebben, krijgen namelijk een wildcard voor deelname aan de EMX125-klasse die verreden wordt tijdens de Belgische GP op 3 en 4 augustus.  Voor Liam Everts wordt het een uitzonderlijk optreden voor eigen publiek. Howel Liamski in goede vorm verkeert moet hij rekenen op stevige concurrentie!

Op de 125cc deelnemerslijst prijkt o.a. de ervaren Wannes van de Voorde, sinds vorig jaar een ware local in Lommel, Marnick Lagrou (winnaar in Haacht), de snelle Fin Wiljam Malin en Robbe Daniëls.  Natuurlijk willen ook de Nederlandse zandhazen zoals Kay Karssemakers, Dave Kooiker, Jens Walvoort en Jeremy Knuiman willen maar al te graag presteren in ‘Lommelwood’. Wie het complete 125cc podium correct kan voorspellen, mag het nu zeggen!

Johan Boonen: “Als organisator van de Grand Prix is de organisatie van een EK misschien een vreemde sprong om te nemen, maar we vonden het nodig om met een nieuw initiatief te komen voor de jeugd. We willen in de eerste plaats een leuk familiaal evenement maken voor de deelnemers, die vaak voor het eerst van het Lommelse zand gaan kunnen proeven. En ook meteen gaan ondervinden waarom al de Grand Prix piloten zich in deze regio settelen. Met de datum in het Paasweekend hopen we eveneens dat het de moeite is voor de piloten uit Tsjechië, Scandinavië, … om de trip te maken en de trainingsmogelijkheden in de regio ten volle benutten. We hopen in ieder geval dat het een succes wordt zodat het concept de volgende jaren kan blijven groeien!”

Foto’s: ADAC Motorsport, Niek Fotografie, MXGrietje MX Pics

Uw reacties