Nachtmerrie in droomdecor voor KTM Diga Junior Racing

Nachtmerrie in droomdecor voor KTM Diga Junior Racing
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De voorbije twee seizoenen zorgde KTM Diga Junior Racing voor sterke resultaten in Trentino. Het voorbije weekend stonden de prestaties op het feeërieke circuit van Arco di Trento echter in schril contrast met de podiumplaatsen van Emil Weckman in 2018 en Miro Sihvonen in 2017. Weckman bezeerde zich in de tijdstraining aan zijn knie, noch Kay Karssemakers, noch Matheo Miot wisten zich te kwalificeren.

Door de aanhoudende regen in de week die vooraf ging aan de GP van Trentino lag de baan er zeker op zaterdagmorgen zwaar bij. Kay Karssemakers lukte in de vrije training desondanks de 15de tijd. In de EMX125 tijdstraining kwam Kay niet verder dan de 29ste tijd waardoor hij naast de kwalificatie greep. “Ik ging als laatste de baan in en daar ondervond ik zeker hinder van want er was veel verkeer. Daar kwam nog bij dat ik moeilijk in mijn ritme kwam,” legt Kay uit.

Voor Karssemakers kwam de teleurstelling extra hard aan want hij was na een goede trainingsweek met een positief gevoel afgereisd naar Italië. Dit weekend gaat “Kars” op zoek naar sportieve revanche tijdens de eerste ronde van de Dutch Masters of Motocross in Oss.


Ook EMX250 rijder Matheo Miot vond zijn draai niet op het uitdagende circuit. De jonge Fransman kampte met de afstelling van z’n vering en miste vertrouwen. Matheo: “Van het ene kwam het andere, qua setup klopte het niet helemaal waardoor ik verkrampt ging rijden en pijnlijke armen kreeg.” Dit weekend start Miot in Romagné waar hij deelneemt aan de tweede ronde van het Frans kampioenschap.

Voor Emil Weckman zat de Grote Prijs van Trentino er al op na de eerste ronde in de tijdstraining. Op een zacht stuk van het circuit verdraaide de tweevoudige EMX150 kampioen zijn knie bij het neerzetten van z’n voet. Onderzoek bij thuiskomst in België leerde gelukkig dat Emil slechts een verrekking aan de linkerknie opliep. “Echt jammer dat het was gebeurd want ik had op zich wel een goed gevoel. Het is wel een geluk bij een ongeluk dat het geen ernstige kwetsuur is. Als ik me oké voel zal ik dan ook rijden in Oss dit weekend.”

Ook teammanager Dirk Saelen slaakte een zucht van opluchting toen hij het geruststellend nieuws van Emil vernam. De ontgoocheling na een dramatisch Italiaans weekend zindert echter nog na. “De wintervoorbereidingen zijn verlopen zoals het hoort daarom hebben we ook niet meteen een glasheldere verklaring voor de tegenvallende prestaties. Anderzijds moeten we wel vaststellen dat zowel Emil, Matheo als Kay simpelweg (nog) snelheid te kort komen. Alle drie zijn ze eerstejaars in hun categorie maar dat mag geen excuus zijn! Iedereen moet blijven werken, waarschijnlijk nog harder dan tevoren om voor die ommekeer te zorgen. Zowel in de EMX250 als in de EMX125 ligt het niveau momenteel erg hoog maar opnieuw, ook dat mag geen excuus zijn. Toch willen we niet dramatiseren door alleen op de resultaten te focussen. KTM Diga Junior Racing is een opleidingsteam voor jonge rijders. Wat het probleem ook is we moeten leren en bijsturen waar nodig. Van jonge rijders kan je nu éénmaal niet verwachten dat ze alle oplossingen zelf al hebben.”

Het EMX125 kampioenschap gaat op 11 en 12 mei verder in het Italiaanse Mantova, twee weken later werken de EMX250 rijders hun derde ronde af in Saint-Jean d’Angély, Frankrijk.


Foto’s: Eric Laurijssen

Uw reacties