X

De allereerste E-X Bike World Cup: Dit moet je weten!

Het werd einde maart als vers nieuws aangekondigd op de MXGP van Valkenswaard en volgende week is het dus zover. De eerste World Cup voor elektrisch aangedreven mountainbikes zal doorgaan tijdens de MXGP van Imola op zaterdag 17 augustus. De nieuwe competitie roept heel wat vraagtekens op en wij proberen er een antwoord op te geven.

Het evenement laat MXGP-toeschouwers en fietsfanaten voor het eerst getuige zijn van een E-Bikerace op een motorcrossbaan. De individuele competitie is voorbehouden aan elektrisch ondersteunde fietsen die samen zullen racen maar onderverdeeld worden in vier categorieën.

EXBGP/EXBGPW (dames): E-Bike met trapondersteuning van meer dan 25 km/u maar maximaal 45 km/u.
EXB2/EXB2W (dames): E-Bike met trapondersteuning van maximaal 25 km/u.

Deelnemers moeten in het bezit zijn van een geldige FIM E-X Bike World Cup-licentie en vóór de datum van het evenement een inzending aanvragen. Neem contact op met sportoffice@mxgp.com voor meer informatie. De leeftijdsgrens ligt tussen 14 en 55 jaar. De renners moeten de juiste helm en beschermende uitrusting dragen volgens de FIM E-X Bike World Cup-regelementen.
Voorafgaand aan de wedstrijd moet een technische controle worden uitgevoerd. Renners hebben twee mogelijkheden voor technische controle: vrijdag 16 augustus 10.00 – 18.00 uur en zaterdag 17 augustus 10.00 – 15.00 uur.
De fietsen zijn voorzien van een transponder en een nummerplaat. De Wereldbeker wordt gereden in een unieke gecombineerde race van 25 minuten + 1 ronde waarin alle klassen worden verzameld. De uiteindelijke winnaars worden verdeeld per klasse en geslacht. In elke klasse zijn afzonderlijke classificaties voor mannen en vrouwen voorzien met uiteindelijk 4 verschillende winnaars.

De uitrusting

Helmen: het dragen van een helm met een kinriem is verplicht.

EXBGP / EXBGPW: Alleen helmen die voldoen aan de ECE 22/05 P-norm zijn toegestaan. Het homologatienummer moet altijd beginnen met 05.

EXB2 / EXB2W: Helmen die voldoen aan ECE 22/05 P of EN 1078 normen met verplichte vaste of afneembare kinriem.

De fietsen

EXBGP / EXBGPW: E-Bike uitgerust met een motor met een maximaal nominaal continu vermogen van meer dan 250 W en waarvan de assistentie 25 km/u kan overschrijden maar niet meer dan 45 km / u.

EXB2 / EXB2W: E-Bike uitgerust met een motor met een maximaal continu nominaal vermogen van 250 W en met een maximale assistentie van 25 km/u.

Het inschrijfgeld bestaat uit 200 € per rijder, online te betalen vóór het evenement zodra het registratieproces is voltooid. Dit inschrijfgeld omvat:

– Drie weekend paddockpassen die toegang geven tot de locatie vanaf vrijdag en waarmee elke deelnemer het hele weekend de geplande activiteiten voor de MXGP van Italië bij kan wonen, inclusief de EMX2t, WMX, MX2 en MXGP wedstrijden als toeschouwer.
– Eén toegangspas voor één voertuig (auto/camper).
– Licentie- en verzekeringskosten.
– Transponder.
– Nummerplaat.
– Deelnemers t-shirt.
– Deelnemersmedaille.
Door HIER te klikken, kun je alle benodigde documenten downloaden, inclusief de belangrijkste informatie over de allereerste E-X Bike World Cup. U vindt er gedetailleerde voorschriften in het Engels en het Frans en het tijdschema van het evenement. De start van de E-X Bike World Cup, is in minder dan een twee weken, KLIK HIER om te registreren! Uiteraard kon je alle nieuws over deze race hier op MXMag volgen met volgende week het uurschema, de entry list en een verslag van de wedstrijd.

Foto’s: Youthstream