X

Even geen motorcross: deze 10 dingen kan je nu doen!

De wereldwijde pandemie door het COVID-19 virus zorgt er voor dat u de komende weken er niet hoeft aan te denken om met een crossmotor aan de slag te gaan. U mag nergens trainen, er zijn geen wedstrijden en gaan wildcrossen is al helemaal geen goed idee. De vrijgekomen tijd kan u benutten door die dingen te doen die u al lange tijd bewust of onbewust hebt laten liggen. Wij sommen ze voor u op!

Motorcrossers die elk weekend wedstrijden rijden en in de weekdagen enkele keren gaan trainen hebben een flinke collectie crossbrillen. De tas is een allegaartje van half afgerolde roll-off’s, bekraste lenzen, uitgerokken straps en tear-offs die u al sowieso niet meer mag gebruiken. Tijd om alles om te kieperen, de versleten prullen eruit te gooien, de juiste rolletjes in de juiste bril te stoppen en alles te poetsen. Zijn uw lenzen bekrast, bestel dan nieuwe of koop een nieuwe bril. Had nog geen brillentas? Koop er dan één want uw vriendin was de rommel in de camper al langer beu.

Uw camper of bestelwagen heeft trouwens een grondige beurt nodig aan de binnenkant. Het gedeelte waar de motor staat mag dringend worden geborsteld want de vloer is klaar om groenten op te kweken. Ofwel zaait u een rijtje sla ofwel pak je de borstel. Roger De Coster gaf destijds het goede voorbeeld. Bij hem was het altijd kraaknet. Het zou er trouwens gestoven hebben moest dat niet zo zijn, volgens ooggetuigen.

De gereedschapskist die u meeneemt naar de wedstrijden doet al jaren dienst maar elk weekend erger je aan dezelfde gebreken. Vervang de steeksleutel van 32 nu eens eindelijk door een ringsleutel om uw wielmoeren los te draaien. En de ringsteeksleutel van 10, 12 en 19 moet u elk weekend weer gaan lenen bij uw buurman in het rennerspark. Dit is het moment om nieuwe te kopen.

Twee jaar geleden vroeg uw vriendin om een hoekje af te maken in de camper voor de hondenmand. Uw argumentatie van toen dat de hond nog in de groei zit gaat nu niet meer op. Waar is uw hamerke, zaagske en beitelke? Ja, nu graag meneer.

De koelkast in uw camper moet worden bijgevuld. Niet met Belgisch gerstenat van hoge gisting maar met rode bietensap. Jawel, het goedje is niet te drinken maar het werkt perfect tegen opgepompte armen. Je kan het kopen in elk warenhuis. Je hoeft zelfs niet bang te zijn voor hamsteraars want het rode sap is echt niet lekker. Een betere oplossing is bestellen via het net in een concentraat voor echte sportlui zoals jij. Er is citroensap aan toegevoegd voor de smaak en de bewaring. Vindt je rode bietensap echt lekker? Weet dan dat het goedje ook wel eens “rare kwietensap” genoemd wordt.

Oefen thuis met een kettlebell. Een wat? De kettlebell is niks meer dan een gietijzeren bol met een handvat eraan. Het is het goedkoopste fitnesstoestel dat je kan kopen dezer dagen. Verkrijgbaar in verschillende gewichtsklassen en ideaal om uw wintervet mee weg te werken. Naar verluid waren de oude Grieken bekend met de bol maar het waren de Russen die er mee gingen trainen en de techniek verfijnden. Op het net vindt je oefeningen “en masse”! De bol kan je kopen bij …. jawel …. bol.com!

Acute last van armpump? Train met twee bakstenen en een borstelsteel. Boor aan de uiteinden van de steel een gaatje waar een touwtje door kan. Maak het touwtje telkens één meter lang en bind aan elke kant een baksteen. Rol met beide handen de touwen op tot de baksteen tegen de steel zit en rol nadien weer af. Oefen twee keer per dag enkele minuten. Hiermee train je de spiermassa van je onderarmen. Cheap trick!

De binnenbanden van je machine zitten al vier jaar te verkommeren om je velg. De rubber is verkleeft met de buitenband en heeft niet meer dezelfde elasticiteit. Hoog tijd om nieuwe te monteren. Een binnenband kost bovendien drie keer niks. Alles weten over binnenbanden? Lees dit eerder verschenen artikel.

De leukste klus bewaren we voor het einde. Was uw vuile luchtfilters uit! Er liggen tien vuile filters op de werkbank en de enige die niet op de werkbank ligt zit op de motor en is ook vuil. Er zijn leuke reinigingssetjes in de handel verkrijgbaar maar doe je het niet graag dan zijn er op de cross altijd bedrijven te vinden die de vuile was voor jou doen. Toch zelf aan de slag? Kijk hier hoe zo een setje werkt.