X

Florian Miot maakt indruk met podium!

De eerste ronde van het WK motorcross, de EMX125 en de WMX vond afgelopen weekend plaats in Matterley Basin, Groot-Brittannië. Ondanks de zware omstandigheden liet de 16-jarige Florian Miot zich meteen opmerken in de EMX125. Dankzij een zesde en derde plaats eindigde de getalenteerde Fransman 3de in de eindstand, goed voor zijn tweede EMX podium in z’n carrière. WMX rijder TJ O’Hare reed in haar eerste grote wedstrijd van het seizoen naar de 12de plaats.

Zware regen en hevige wind op vrijdag en zaterdag teisterden de omloop en paddock. Gelukkig liet ook het talrijk opgekomen Britse publiek zich niet afschrikken door het slechte weer in de aanloop van deze eerste topconfrontatie. Tot grote opluchting van de rijders, publiek en organisatie baadde het spectaculaire natuurlijke circuit in de buurt van Winchester echter in een deugddoend winterzonnetje op zondag.

Globe by Diga Racing rijder Florian Miot zette zijn ambities meteen kracht bij op de eerste dag. De regerende Italiaanse 125cc kampioen zette niet alleen de snelste tijd neer in zijn kwalifactiegroep, hij was ook de beste van het gecombineerde EMX125 veld. Door een slechte start en foutjes in de openingsronde van de eerste manche was Florian op achtervolgen aangewezen. Uiteindelijk sleepte Miot nog een 6de plek uit de brand.



De tweede reeks bleek veruit de beste van het weekend voor Florian. Deze keer startte hij meer dan behoorlijk en lag al vroeg in derde stelling. Door een kleine hapering verloor Miot het contact met de leiders. De jonge KTM piloot sloot ook af als derde wat hem zijn tweede EMX125 podium opleverde na Saint-Jean d’Angely in 2018.

De Australische TJ O’Hare kende een moeilijke eerste dag in Matterley Basin. TJ bleef vechten maar slaagde er niet om tractie te vinden op de onvoospelbare, gladde ondergrond. ’s Anderendaags zorgde de #625 KTM Diga Junior Racing rijder voor de ommekeer. Dankzij het puike werk van de circuitonderhoudsploeg waren ook de raceomstandigheden een stuk beter. O’Hare draaide nu vlot rond en zette zo haar eerste top-10 notering in het WK op haar naam.

De eerste EMX125 race van het seizoen was voor O’Hare’s teamgenoot Daniel Volovich eentje om vlug te vergeten. Daniel kwalificeerde zich als 17de in zijn groep, voldoende om deel te nemen aan de manches, helaas kwam de jonge Belarussische piloot nooit uit de verf in Matterley Basin.

Het KTM Diga Junior Racing team trekt volgend weekend naar Valkenswaard waar Emil Jönrup en Alessio Sasso aan hun 2020 EMX250-campagnes beginnen.

Florian Miot: “Ik heb de snelste tijd tijdens de kwalificaties neergezet, wat me een goed gevoel gaf om het weekend te beginnen. Mijn start in de eerste manche was niet al het best. Het werd alleen maar moeilijker toen ik in de openingsronde twee keer in de fout ging! Het was bovendien best lastig om terug te komen zoals de baan er op zaterdag bij lag. In de tweede manche eindigde ik als derde na een iets betere start. In het algemeen ben ik erg blij met mijn podium, al moet ik wel aan mijn conditie blijven werken. Door de sporen en de gladde plekken was de baan best pittig, maar aan de andere kant was het racen in Matterley ook heel leuk!”

TJ O’Hare: “Ik denk dat in de eerste reeks vijf keer tegen de grond lag en dan ben ik nog paar keer van het circuit gegaan! Waarschijnlijk speelde de zenuwen van de eerste wedstrijd van het seizoen me wel parten. En ik reed ook een beetje te agressief voor het soort omstandigheden dat we hadden. Ik moest me zondag dus herpakken en dat heb ik ook gedaan met een degelijke top-10. Al met al was de tweede manche een stuk beter dan de eerste, dus daar ben ik erg blij mee. Het rijden was ook een stuk leuker trouwens! Eerlijk gezegd was de baan nagenoeg  perfect, de had meer grip en er lagen ook mooie sporen. Na alle regen die we hadden, kon het echt niet beter zijn. Ik kijk er echt naar uit om in Valkenswaard aan te treden, want ik vind het altijd leuk om in het zand te rijden.”

Daniel Volovich: “Het kwalificeren ging best goed, maar in de reeksen haalde ik nooit mijn beste niveau. Ik had het echt lastig in de wedstrijden. In elke race kwam ik ten val en ik liep ook een pijnlijke pols op. We moeten deze wedstrijd nu analyseren en kijken hoe ik kan verbeteren.”

Foto’s: Eric Laurijssen