X

Veelbelovend seizoensdebuut voor Benoit Paturel

JM Honda Racing’s Benoit Paturel sloot zijn 2020 MXGP openingsweekend af op een positieve noot.  De populaire Fransman reed zijn CRF450R namelijk naar de tiende plaats in de tweede manche van de Britse GP. Hoewel Paturel ook in de eerste manche een goede snelheid liet zien, scoorde hij geen punten door pijnlijke armen.

Ondanks de slechte omstandigheden op vrijdag en zaterdag, met veel regen en wind, lag het beroemde circuit er ‘s zondags perfect bij. De spectaculaire, snelle en vloeiende baan werd door een verkort programma op zaterdag zoveel mogelijk gevrijwaard voor de GP races ‘s anderendaags. Door de afwezigheid van  Julien Lieber (polsblessure) en Artem Guryev (hersenschudding) nam Benoit Paturel als enige JM Honda Racing de honneurs waar.


Paturel begon echter overtuigend aan zijn weekend. Op de 1.950 meter lange baan kwalificeerde de voormalige GP-winnaar op minder dan een seconde van de top-8 als 15de. Aangezien de traditionele kwalificatierace van zaterdag werd afgelast, kondigden beide manches zich aan als de eerste grote clash tussen de beste motorcrossers  ter wereld. Zondermeer een deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken!

Benoit startte sterk in de eerste reeks en lag aanvankelijk in 10de stelling. Hoewel de#6 JM Honda Racing rijder een strak tempo aanhield moest hij helaas terrein prijsgeven door pijnlijke armen. Paturel nam noodgedwongen gas terug en kwam niet verder dan een teleurstellende 24ste plek.


In de tweede reeks kon Paturel al het goede dat hij eerder liet zien wél afmaken. Als een pijl uit een boog schoot hij uit het pak. Vanaf zijn nadelige positie aan de buitenkant van de bocht zat een kopstart er weliswaar niet in maar “Big Ben” zat wel opnieuw meteen in de top tien. De JM Honda Racing piloot gaf gedurende 30 minuten plus twee ronden het beste van zichzelf. Drie ronden voor het einde nam Benoit uiteindelijk de maat van MX2 wereldkampioen Jorge Prado wat ‘m de 10de plaats opleverde. Hiermee was hij ook  de beste niet-fabrieksrijder.

De tweede ronde van het MXGP Wereldkampioenschap vindt volgend weekend vlakbij huis plaats in het Nederlandse Valkenswaard.

Benoit Paturel: “Al met al is het voor mij een heel positief weekend geweest. Ik had een vrij goede start in de top-10 in de eerste race, maar na ongeveer een kwartier begon ik pijnlijke armen te krijgen en zakte ik ver terug. Dat was echt moeilijk om mee om te gaan, want de snelheid was er! In de tweede manche had ik een uitstekende start, maar van van de buitenkant startend zat er niet meer in. In die tweede race kon ik in ieder geval rijden zoals ik weet dat ik kan. Dat was een enorme opluchting na die twee verschrikkelijke jaren die ik heb meegemaakt! De steun en de mensen die ik rond mij heb sinds ik bij JM Honda Racing ben gekomen, is absoluut fantastisch. Het is super motiverend om zo te kunnen werken, ik hoop dus dat we samen verder kunnen gaan, op naar nog meer en beter!”

Jacky Martens, teammanager: “Ons harde werk van de afgelopen vier maanden -om opnieuw te beginnen met een nieuwe motor in een nieuwe klasse mét een nieuwe staff en nieuwe rijders- kwam hier in Matterley Basin samen. Ongeacht het resultaat zou dit een mijlpaal zijn voor het team! Eerlijk gezegd heeft dit weekend ons precies het soort basis gegeven dat we nodig hadden. Het niveau in het MXGP Wereldkampioenschap was nog nooit zo hoog terwijl we nu in een nieuwe positie zitten waarin we het als privéteam tegen de fabrieksteams opnemen. Benoit had pech met armpump in de eerste manche, maar in die tweede manche liet hij zien wat hij kan. Hij heeft bewezen dat hij ook in de MXGP kan presteren. Om terug te komen op dit niveau heeft Paturel er de voorbije maanden alles aan gedaan, terwijl we als team op onze beurt al het mogelijke aan gedaan hebben om de motor te ontwikkelen. Het plaatje ziet er zeker goed uit. Laten we hopen dat Artem (Guryev) weer kan aantreden Valkenswaard en dat Julien (Lieber) snel hersteld van zijn polsblessure.”

Foto’s: CDS, Honda Europe/ShotbyBavo