X

Tomac versus Roczen in Salt Lake City

In drie weken tijd worden er vanaf zondag 31 mei zeven wedstrijden van het Monster Energy AMA Supercross Kampioenschap verreden. Deze wedstrijden in het Rice-Eccles Stadium van Salt Lake City gaan bepalen wie de titel op zijn naam mag zetten. De strijd lijkt te gaan tussen Eli Tomac en Ken Roczen, beide rijders knokken voor hun eerste titel in de koningsklasse! Helemaal vrij spel hebben ze echter niet want regerend kampioen Cooper Webb volgt op 29 punten van leider Tomac.

Na tien wedstrijden kwam er een vroegtijdig ‘einde’ aan het Monster Energy AMA Supercross Kampioenschap. In Daytona won Tomac voor de Duitser waardoor de Kawasaki-rijder de ‘Redplate’ weer alleen in zijn bezit had. Vervolgens breekt de coronacrisis uit en de gevolgen merken wij allemaal bijna dagelijks.
Tomac heeft dus drie punten voorsprong op de voormalig wereldkampioen MX2. Van de tien wedstrijden wist de 27-jarige Amerikaan er vijf te winnen, drie overwinningen waren er voor Roczen terwijl Webb en Justin Barcia er ieder een wisten te winnen. Als drievoudig AMA Motocross Kampioen weet Tomac wat het is om een titel te winnen maar ‘Indoor’ greep hij de laatste jaren keer op keer mis terwijl hij wel de meeste wedstrijden naar zich toe wist te trekken. Een ander voordeel is dat de leider in de tussenstand op hoogte woont en traint. Tevens heeft Kawasaki een lokaal supercross-circuit voor drie weken gehuurd om tussen de evenementen door ook te kunnen trainen. Tomac zal constant moeten scoren want de zoon van mountianbike legende John stond ‘maar’ zes keer op het podium tegenover acht podiumplaats van de Honda-rijder. Alle ogen zijn gericht op dit duo maar Webb mag je zeker niet uit het oog verliezen. De KTM-rijder wist dit jaar al zeven keer op het podium te klimmen maar door de twaalfde plaats in St Louis en Arlington heeft hij de aansluiting verloren.

In drie weken weten wij meer en dan zal duidelijk worden wie het kampioenschap wint. De komende weken is Salt Lake City het middelpunt van de motocross-wereld want overal liggen de competities stil. Op maandagochtend (Europese tijd) wordt alle duidelijk wanneer de eerste wedstrijd is verreden. Daarna volgen er nog wedstrijden op 3, 7, 10, 14, 17 en 21 juni!

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #RaceKawasaki