X

Wat doe jij nou? Donny Bastemeijer

In de rubriek #Watdoejijnou kijkt MXMag.nl wat voormalige topcrossers vandaag de dag doen. Hun gezinsleven en hun huidige werkzaamheden. Hoe kijken ze terug op hun carriere, de hoogte en dieptepunten. Deze maand hebben wij een gesprek met Donny Bastemeijer die het ‘vroeger’ moest opnemen tegen Jeffrey Herlings en Max Anstie!

Stel jezelf even kort voor:
Donny Bastemeijer: “Mijn naam is Donny Bastemeijer en ik ben 26 jaar oud en woon in het Zuid-Hollandse Heinoord. Vanaf mijn zesde tot mijn achttiende heb ik aan motorcross gedaan.”

Wat doe jij tegenwoordig voor de dagelijkse boterham?
Bastemeijer: “Eerlijk gezegd heb ik na mijn motocross-carrière best wel een tijdje moeten zoeken wat ik wilde gaan doen. Ik ben toen ‘terug’ naar school gegaan en heb de HBO met succes afgerond. Tijdens deze studie moest ik kleinschalig een bedrijf opzetten en ben ik begonnen als personal trainer. Deze hobby is uiteindelijk uitgegroeid tot mijn full time job! Dit sluit natuurlijk erg goed aan op mijn topsport verleden.”

Hoe kijk jij terug op jou motocrosscarrière?
Bastemeijer: “Toch wel met een dubbel gevoel. Natuurlijk heb ik veel geleerd op het gebied van mensenkennis dus ik heb er in het dagelijks leven nog plezier van. Mijn resultaten waren goed en ik heb echt heel veel plezier gehad maar in had graag nog een stapje op twee stapjes hoger gekomen. Dat is helaas door verschillende omstandigheden niet gelukt. Nogmaals ik heb onwijs veel genoten van mijn carrière!”

Het hoogtepunt uit jouw carrière?
Bastemeijer: “Het hoogtepunt was toch wel de zesde plaats in de MX2 klasse bij de Motocross of Nations van 2011 in Saint Jean d’Angely. Dat was zo een bizar mooi weekend, dat vergeet je echt nooit meer! Bij de trainingen in het wiel hangen van Amerikanen waar je normaal gesproken fan van bent en naast Ryan Dungey staan aan het starthek geeft ook zeker een kick kan ik je vertellen.”

Het dieptepunt uit jouw carrière?
Bastemeijer: “Het moeten stoppen heeft natuurlijk veel los gemaakt. Eind 2012 was het gewoon gebeurd met mijn carriere maar ook de zware crash in Kroatie. In 2009 kwam in daar zwaar ten val waardoor ik daar drie weken in het ziekenhuis moest blijven om vervolgens nog zes lange en zware maanden te moeten revalideren. Gelukkig is het allemaal goed gekomen maar het was heel pittig.”

Beste motor ooit mee gereden?
Bastemeijer: “De KTM SX85 uit 2006, dat was echt een hele fijne motor waarmee ik kon lezen en schrijven!”

Hoe kijk jij naar de huidige motocrosswereld?
Bastemeijer: “Zelf vind ik het wereldje heel erg om geld draaien wat 15 jaar geleden gelukkig heel anders was! Verder vind het het jammer dat de circuits niet meer zo ’natuurlijk zijn’ zoals dat ze vroeger zeker wel waren. Ik volg het nog wel hoor! Ik ben namelijk in 2019 met een vriend naar een Supercross in Las Vegas wezen kijken (bucket list dingetje). Daarnaast kijk ik echt alles maar vooral de samenvattingen van de supercross in Amerika en de Grand Prix. Het is dan ook super tof om te zien hoever een Glenn Coldenhoff en Jeffrey Herlings zijn gekomen. Dat doet mijn motocross hart toch wel goed!

Hartelijk dank voor je medewerking!
Bastemeijer: “Geen dank, leuk dat jullie aan mij dachten.”

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Donny Bastemeijer IG, archief