X

VIDEO: de “sag” meten met het Motoklik systeem!

Eén van de basisinstellingen van de vering van uw crossmotor is de zogenaamde “sag”. Het is de hoeveelheid dat uw motor in de vering zakt als u erop gaat zitten met uw volledige uitrusting aan. De sag wordt dus bepaald door uw gewicht. U begrijpt dat u met twee moet zijn om deze meting uit te voeren. Met het toekomstige Motoklik systeem kan je dit perfect alleen.

Het Ierse Motoklik is een systeem in ontwikkeling om de vering van uw crosser op een meer wetenschappelijke manier af te stellen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van sensoren, een app en GPS-technologie. De werking ervan lees je in een eerder artikel. Met dezelfde instrumenten kan je dus ook de befaamde “sag” afstellen. Dits is de allereerste afstelling die je moet doen bij het aanschaffen van een nieuwe crossmotor.

De sag afstellen gebeurd traditioneel met een rolmeter en een kompaan die de meting uitvoert terwijl jij volledig in motorcross-outfit op de motor zit. Met het Motoklik systeem kan de meter overboord en kan uw vriend rustig verder nippen aan zijn koffie. De app op uw smartphone verteld u uiterst nauwkeurig hoe groot de sag is en of er moet meer of minder voorspanning (pre-load) op de vering moet. MXMag hoopt binnenkort het systeem van Motoklik aan een grondige test te kunnen onderwerpen.