X

Voorbeschouwing EMX125 2021

Morgen begint in Matterley Basin het Europees Kampioenschap 125cc. Dit is de eerste mogelijkheid om je als jeugdrijder aan de grote teams te laten zien. Natuurlijk wordt de EMX Youth Finale ook verreden tijdens een MXGP-weekend al is dit met een serie wedstrijden heel anders. Alle EMX125 wedstrijden worden verreden op een Grand Prix circuit. Wij kijken voorbij op de komende titelstrijd.

Favorieten:
In zijn derde seizoen moet Hakon Osterhagen iets laten zien in het EMX125. De afgelopen seizoenen in dit kampioenschap met CreyMert Racing waren erg wisselvallig. De wedstrijden in Lommel waren goed, maar de Noor was erg onregelmatig. Als vervanger van kampioen Andrea Bonacorsi bij Fantic Racing is Osterhagen voor ons de grote favoriet. In 2019 won Valerio Lata (Marchetti Racing) het WK 85cc op het circuit van Arco di Trento. Vorig seizoen kwam hij in Mantova goed voor de dag, in het kampioenschap werd de KTM-rijder negende. Omdat de top acht van vorig seizoen is over gestapt ligt de grootste druk op de schouders van Osterhagen en Lata. Op de harde circuits zijn Xavier Cazal (VHR-KTM) en Andrea Rossi ook zeker snel maar kunnen ze dat een heel seizoen?

Laatste kans:
Voor Osterhagen is dit zijn laatste kans om hoge ogen te gooien in het EMX125. Voor 2022 volgt immers het EMX250 iets wat ook geldt door Kay Karssemakers. De 17-jarige crosser uit Boxtel nam het jaren op tegen Kay de Wolf. Deze is inmiddels al doorgedrongen tot de Grand Prix. Karssemakers maakt deel uit van SKS Racing-Husqvarna-KNMV wat betekent dat de begeleiding op en top is. Het zal een belangrijk seizoen worden voor de Brabander!

Nieuwkomers:
Andere jaren komt de winnaar van het EMX85 meestal over, maar die wedstrijd is het afgelopen seizoen niet verreden. Ferruccio Zanchi (MJC Yamaha) en Bradley Mesters (F&H Racing Shop) zijn nieuwkomers die beide hoge ogen kunnen gooien, maar voor het eerste jaar is het vooral belangrijk veel te leren en zich regelmatig in de punten te rijden. Dat geldt ook voor Elias Escandell, de crosser van Ibiza die is opgenomen in het RFME GasGas Junior Team onderleiding van Jimmy Verburgh.

Belgie:
Na Liam Everts heeft België met de gebroeders Sacha en Lucas Coenen twee crossers die goed voorin mee kunnen strijden. De tweeling heeft in het lange voorseizoen al mooie dingen laten zien in Spanje en Frankrijk. In de kleuren van 9MM Energy Drink-BUD Racing-Kawasaki verwachten wij dat ze regelmatig op het podium kunnen staan. Andere Belgen in dit kampioenschap zijn Nicholas Vennekens (KTM) en Baptiste Beernaert (F4E-GasGas).

Nederland:
Naast Karssemakers is Ivano van Erp ook een rijder waarvan wij hoge verwachtingen hebben. De Ossenaar maakt opnieuw deel uit van MJC Yamaha en heeft de afgelopen winter een grote stap gezegd. Hetzelfde geldt voor Scott Smulders die ook aan zijn laatste seizoen in deze klasse begint. Smulders (JUMBO-Husqvarna-BT Racing) won al eens het EMX85 en hopelijk kan hij dit ook laten zien in het EMX125. De overige Nederlander zijn Cas Valk (SKS Racing), Danny van den Bosse (Motor2000) en rookie Damian Knuiman (Team Knuiman).

Het gaat een mooi kampioenschap worden met hopelijk een hoofdrol voor de Laaglanders!

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Diverse