X

De topdag van Jilani Cambre 

Temidden van het zuiderse geweld in de EMX Open hield één laaglander goed stand in Maggiora. Vliegende barbier Jilani Cambré (WMX Yamaha) sloot de eerste ronde van de EMX Open immers knap af als vijfde. Wij zochten de sympathieke Kempenaar op in de paddock. 
 
In de tijdstraining lieten ook Micha Boy De Waal (tweede) en Joël Van Mechelen (tiende) zich positief opmerken. Voor hen bracht Maggiora niet wat er in zat. Na een zevende en zesde plaats in de reeks haalde Cambré daarentegen de top vijf. Lang niet slecht voor zijn eerste wedstrijd in lange tijd! 
 
Proficiat Jilani, had je dit zelf verwacht? 
Jilani Cambré: “Mercikes, stiekem had ik dit resultaat wel verhoopt. Uiteindelijk is het ook de vorm en de omstandigheden van de dag die bepalend zijn. In de tijdstraining werd ik 9de. Na afloop had ik niet echt het idee dat er een top-5 zou inzitten. Blijkbaar wel, dat maakt het des te leuker!” 


Zo’n speciale baan bij je wederoptreden, en meteen sterk presteren. Dat zie ik jou weinig mensen nadoen.
 
Cambré: “Misschien, in ieder geval doet het persoonlijk veel plezier om meteen zo te rijden. Dit soort van circuits ligt me echter wel en ik doe dat ook heel graag. Uiteindelijk stond er ook een sterk deelnemersveld aan de start met veel rijders die aan elkaar gewaagd zijn. Daardoor keek ik ook wat op tegen de manches maar uiteindelijk liep het dus goed. Op het einde van de eerste race had ik even een dipje waardoor ik de 6de plaats uit handen moest geven. Gelukkig kwam ik er dan toch nog terug door in de tweede reeks.” 
 
Ik heb me laten vertellen dat je de enduro toch mist? 
Cambré: “Eigenlijk wel ja! Ik heb drie jaar enduro gereden en dat gaat er heel familiaal aan toe. Zeker binnen Husqvarna Belgium waar Stefaan (red. Minne) zowat de gangmaker is. De sfeer is er goed en het is gewoon een erg toffe groep.” 
 
Wil dat zeggen dat je motorcross en enduro gaat combineren? 
Cambré:  “Als er een weekend zonder wedstrijd zou zijn in de VLM zou ik graag enduro rijden. Over volgend jaar kan ik nu nog niet te veel zeggen. Het seizoen is pas begonnen! Ook deze EMX Open ervaring smaakt naar meer. Mooie wedstrijden, mooie baan, mooie format ook waarin je vier keer rijdt op een dag… 
 
We zien jou dus nog aan de slag in de EMX Open? 
Cambré“Dat is wel de bedoeling. Ook Oss en Loket wil ik nog wel meepikken! Twee wedstrijden die niet al te ver weg zijn. Het opzet van de EMX Open is best te vergelijken met de MX3 waarin ik vroeger ook nog heb gereden. Leuk dat daar nu een soort van vervolg op komt zodat er toch een plaats is waar MX1 rijders zich op Europees niveau kunnen meten. Ik weet ook super goed dat ik hier puur voor de fun mee doe. Wereldkampioen zal ik toch nooit worden!”

Maar misschien wel winnaar van de VLM opener in Tessenderlo morgen?
Cambré: “(lachend) Eerst maar eens zien dat we goed thuis raken. Ik kijk er in ieder geval wel naar uit om ook daar te rijden.”
 
 
Tekst: Tom Jacobs 
Foto’s: CDS