X

Bax/Musset niet te houden Berghemse zand

Etienne Bax & Nicolas Musset hebben in Berghem de tweede wedstrijd voor het ONK Sidecars Masters. Het Nederlands/Franse duo was op het loodzware circuit niet te houden en wonnen beide manches. Op de tweede plaats eindigde Gert van Werven/Ben van den Bogaart met een vierde en tweede plaats in de manches. De laatste plaats op het erepodium was voor Koen Hermans/Glenn Jansens. Na een derde plaats in de eerste manche had het duo aan de vierde plaats in de tweede manche genoeg om een beker in ontvangst te mogen nemen.

Eerste manche
Het was DaniëlWillemsen/Rodolpho Lebreton die als snelste weg waren bij de start. Hierachter kwamen van Werven/van den Bogaert, Stephan Weijers/Loet van der Putten, Bax Musset en Aaron Bens/Joep van Leuken (NK). Julian Veldman/Ondrej Cermak raakten betrokken bij een startcrash en moesten vanaf achteren beginnen aan een inhaalrace. Bens/van Leuken zakten snel weg uit de top vijf ten koste van Koen Hermans. Loet van der Putten. Bax/Musset lieten er geen gras over groeien en pakte snel de derde plaats over van Weijers/van der Putten en gingen in de tweede ronde ook voorbij aan van Werven/van den Bogaert. In de volgende ronde moest ook Willemsen/Lebreton het duo voorbij laten. Weijers/van der Putten vielen langzaam maar zeker verder weg en hadden de vierde plaats al gelaten aan Koen Hermans/Loet van der Putten. Even later waren het Justin Keuben/Niki Debruyne die ook voorbijgingen aan Weijers/van der Putten om als vijfde door te komen. Toen Hermans/Jansens voorbijgingen aan van Werven/van den Bogaart leken de posities voor de manche wel ingenomen. Bax/Musset liepen snel weg van Willemsen/Lebreton en wonnen de manche overtuigd. Hermans/Jansens wisten nog erg dicht bij Willemsen/Lebreton te komen, maar het Nederlands/Franse duo wist nog net stand te houden om als tweede over de finish te komen. Ruim dertig seconden daarachter was de vierde plaats voor van Werven/van den Bogaart, die echter wel meer als genoeg voorsprong hielden op Keuben/Debruybe. De inhaalrace van Veldman/Cermak eindigde op een zesde plaats.

Tweede manche
De strijd om de manchezege was er een die snel beslist werd. Bax/Musset pakte nu de kopstart en lieten de rest van het veld snel achter zich. Daarachter viel Willemsen/Lebreton al in de tweede ronde weg met een kapotte machine en waren de beste papieren in eerste instantie voor Veldman/Cermak. Echter een kleine fout had gelijk gevolgen en Veldman/Cermak vielen terug naar de vijfde plaats. Het waren nu van Werven/van den Bogaart die hierdoor als tweede aan de finish kwamen. Tim Leferink/Kostas Beleckas behaalde in de manche een mooie derde plaats, maar bleven hiermee in het dagklassement net buiten het erepodium. Hierop kwam wel Hermans/Jansens die hiervoor aan de vierde plaats in de manche genoeg hadden.

NK Zijspan
In de schaduw van het ONK Sidecars Masters werd de strijd om de ereplaatsen bij het NK zijspan uitgevochten. De eerste tien van de kwalificatietraining werden toegevoegd aan het deelnemersveld van het ONK Sidecars Masters. Het waren Wilfred Vos/Wessel Susebeek die het meeste gelukkige waren. Na een derde plaats in de eerste manche kreeg het duo door het uitvallen van Sam Veldman/Sem Leferink en Aaron Bens/Joep van Leuken de dagzege in de schoot geworpen. Veldman/Leferink leverden een uitstekende prestatie en zorgden zelfs voor tegenstand aan enkele ONK Sidecars Masters deelnemers. Echter een defecte stuurdemper kostte hun de dagzege en moesten zij tevreden zijn met de tweede plaats in het dagklassement. Kevin van Vaerenbers/Niels Wesselink kenden met de zesde plaats een slechte eerste manche. In de tweede manche wisten zij zich echter te revancheren met een tweede plaats om als derde geclassificeerd te worden in het dagklassement.

Uitslag eerste manche ONK/NK zijspan Berghem:
1. Bax/Musset, 2. Willemsen/Lebreton, 3. Hermans/Jansens, 4. van Werven/van den Bogaart, 5. Keuben/Debruyne, 6. Veldman/Cermak, 7. Weijers/van der Putten, 8. Leferink/Beleckas, 9. Kops/Horton, 10.

Uitslag tweede manche ONK/NK zijspan Berghem:
1. Bax/Musset, 2. van Werven/van den Bogaart, 3. Leferink/Beleckas. 4. Hermans/Jansens, 5. Veldman/Cermak, 6. Keuben/Debruyne, 7. Kops/Horton, 8. van de Lagemaat/de Veene,
9. Vos/Susebeek, 10. van Vaerenberg/Wesselink.

Dagklassement ONK Sidecars Masters:
1. Bax/Musset 50. 2. van Werven/van den Bogaart 40. 3. Hermans/Jansens 38. 4. Leferink/Beleckas 33. 5. Veldman/Cermak 31, 6. Keuben/Debruyne 31. 7. Kops/Horton 26,
8. Willemsen/Lebreton 22. 9. Weijers/van der Putten 14, 10. van de Lagemaat/de Veene 13.

Tussenstand ONK Sidecars Masters 2021:
1. Bax/Musset 75, 2. Hermans/Jansens 74, 3. van Werven/van den Bogaart 62, 4. Keuben/Debruyne 55, 5. Willemsen/Lebreton 51, 6. Veldman/Cermak 51, 7. Vanluchene/Bax 47.
8. Kops/Horton 42, 10. Weijers/van der Putten 41.

Dagklassement NK Zijspan Berghem:
1. Vos/Susebeek 191, 2. Veldman/Leferink 183, 3. van Vaerenberg/Wesselink 180, 4. Grondman/Groeneveld 179, 5. Hoormann/Schlinnertz 172, 6. Brusselers/van Gennip 171,
7. Ribbers/Hotze 168, 8. van den Heuij/van den Heuij 167, 9. Jansen/Vincent 162, 10. Könst/Könst 159.

Tussenstand NK Zijspan 2021:
1. Veldman/Leferink 300. 2. Bens/van Leuken 285, 3. Vos/Susebeek 277, 4. van Vaerenberg/Wesselink 274, 5. Hoormann/Schlinnertz 264, 6. Brusselers/van Gennip 250,
7. Visscher/Visscher 243, 8. van den Heuij/van den Heuij 240, 9. Könst/Könst 239, 10. Jansen/Vincent & Ebben/Kuijpers 236.

Door: Maycel de Bruijn
Foto: mdbmxpics