VIDEO: veringanalyse met het Motoklik systeem in de praktijk

VIDEO: veringanalyse met het Motoklik systeem in de praktijk
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

In een eerder artikel schreven we al over een nieuwigheid in de motorcrosswereld: het Motoklik systeem dat jouw vering analyseert met sensoren en een GPS-ontvanger. MXMag trok met twee piloten naar Lommel en Grevenbroich voor een praktijktest.

Het is de Ier Jens Köpke die zich na een crash afvroeg of een vering niet te analyseren viel met data die zwart op wit bewijzen dat één en ander anders moet. Met sensoren op de voorvork en de achterbrug wordt er data gegenereerd die samen met een GPS-signaal naar een centrale rekeneenheid (CCU) wordt gestuurd. Een app voor de rijders en een dashboard voor de monteurs zorgt voor de weergave van wat uw vering werkelijk doet.

Een doorweekt Lommel

Wij trokken met VLM-rijder Chiel Vanhaeren naar Lommel voor een test in de praktijk. Het circuit lag er zwaar en nat bij maar er kon gereden worden. Na de montage van het Motoklik-systeem deed Chiel een aantal rondjes om data te genereren. Daaruit bleek dat er zowel aan de voorkant als de achterkant aanpassingen nodig waren in de afstelling van de vering.

Na enkele test-runs en bijbehorende aanpassingen aan de klickers van de vering reed hij op een steeds moeilijker te berijden circuit 4,5 seconden sneller op een rondje. De motor bleef beter zijn lijn houden en er waren geen momenten te vinden in de data waarbij er “bottoming” werd waargenomen. Bottoming staat voor die momentopnames waarbij de vering zijn volledige slag heeft opgebruikt.

Het gebruik van Motoklik zorgt voor een duidelijke kijk op heel veel data die nu echt in getallen wordt uitgedrukt. Denk maar aan de snelheid van de compressie en rebound die nu zwart op wit in meter per seconde wordt uitgedrukt. De meerwaarde is dat je het verdraaien van je klickers nu echt in de data kan terugvinden. Spectaculair zonder meer.

LEES MEER  Mugen gaat deelnemen aan de FIM E-Xplorer

Een koud Grevenbroich

Deze keer werd het Motoklik-systeem op de GasGas geschroefd van de Nederlander Boris Blanken. Hij had al eerder getest in Lommel en trok nu naar Duitsland voor een tweede sessie. Ook daar was het snel duidelijk dat een goed werkende vering niks is zonder de juiste afstelling. De rondetijden werden beter door de snelheid van de compressieslag te vertragen met enkele klikjes.

Boris wil het systeem permanent op de motor houden omdat de omstandigheden steeds wijzigen en een vering naarmate ze ouder wordt anders gaat reageren. Belangrijk om te weten is dat Motoklik wel degelijk ontworpen is om permanent op de motor te blijven staan. Alle onderdelen zijn water- en vuilbestendig en blijven zonder hapering werken om data te duwen naar de app.

Motoklik is te koop bij volgende dealers:

 • Mellendijk Motor Parts, De Heurne NL
 • Stop&Go, Lommel B
 • Mecafit, Zele B
 • WV2 Suspension, Herselt B
 • VHL Suspension, Hasselt B

Uw reacties

Ook te lezen

 • Avrie Berry maakt overstap naar Honda

  Avrie Berry maakt overstap naar Honda

  Na vele seizoenen op een Oostenrijks merk te hebben gereden maakt Avrie Berry in 2022 de overstap naar Honda. De geboren Amerikaanse gaat uitkomen in de kleuren van Vermeeren-Honda Racing. …
 • ADAC Wintercup Frankenbach gaat opnieuw niet door

  ADAC Wintercup Frankenbach gaat opnieuw niet door

  Het bestuur van MCC Frankenbach heeft voor het derde jaar op rij besloten de jaarlijkse ADAC Wintercross af te gelasten voor het coronavirus. Het evenement werd in 2020 en 2021 …
 • Seth Hammaker breekt zijn rug op twee plaatsen

  Seth Hammaker breekt zijn rug op twee plaatsen

  Slecht nieuws van Seth Hammaker want de Kawasaki-rijder zal voorlopig niet in actie komen. De Team Pro Circuit-rijder is afgelopen week hard onderuit gegaan en heeft daarbij zijn rug op …
 • Jake Millward verlengt bij Verde Substance-KTM

  Jake Millward verlengt bij Verde Substance-KTM

  Jake Millward heeft zijn samenwerking met Verde Substance-KTM verlengt. De Brit blijft voor het team uitkomen in het REVO British Championship waarin hij afgelopen seizoen keurig vijfde werd. Daarnaast zal …