X

Techniek: de superieure versnellingsbak van Pankl

Pankl Racing Systems is een Oostenrijks bedrijf dat hoogwaardige versnellingsbakken en andere onderdelen voor Formule 1-teams produceert. Ze maken ook enkele high-tech producten voor Husqvarna, KTM en GasGas racemotoren.

Als u zich al langer afvroeg waarom die KTM’s altijd loepzuiver schakelen dan is dat haast volledig te danken aan het bedrijf Pankl. KTM-eigenaar Stefan Pierer is niet toevallig eigenaar van Pankl. De transmissie van de Pankl is een geweldige aanvulling op de KTM-machines. Eén van de redenen waarom KTM is overgestapt op Pankl is omdat het gebruikt staal zuiverder is dan het zwavelarme staal dat meestal wordt gebruikt bij versnellingsbakken.

De combinatie van de hydraulische koppelingshendel en de koppeling zelf die is uitgerust met een schotelveerring, maakt van de crossmotor uit Oostenrijk de fijnst schakelende machine van allemaal. Hiermee zetten ze al een aantal jaren de Japanse merken op een achterstand. Een KTM schakelt erg accuraat in verhouding met de bakken uit het land van de rijzende zon. Een tikje met steeds dezelfde kracht op of onder het pookje laat de machine van versnelling veranderen zoals in een droom.

Pankl verdiende al jaren geleden zijn sporen in de F1 en sinds dat Stefan Pierer eigenaar werd van het bedrijf levert het haar hoogwaardige technologie ook aan KTM, Husqvarna en GasGas. In 2016 moest Pankl stevig uitbreiden om aan het volume van de KTM-groep te kunnen voldoen. Het bedrijf staat in Kapfenberg, een gemeente net boven de stad Graz. Buiten versnellingsbakken maken ze ook zuigers, krukassen en diverse aandrijfsystemen voor de auto- en motorsport.

Zo maken ze ook versnellingsbakcomponenten voor de WRC, WEC en MotoGP. Bij de recentste KTM’s is zelfs de drijfstang vervaardigd door Pankl. Het bedrijf werkt ook voor de ruimtevaart en de industrie met high performance producten. Het is niet dat de versnellingsbakken van KTM niet stuk kunnen gaan maar het schakelt zoveel beter dan elk ander merk in de competitie.