X

Mathias Van Hoof zet punt achter enduro-carrière

De Herentalse Husqvarna enduropiloot Mathias Van Hoof (28) heeft na lang wikken en wegen besloten om zijn actieve endurocarrière af te sluiten. Van Hoof begon in 2014 met een Belgische titel in de  instapklasse van het BK enduro. Daarna behaalde hij o.m. goud op de  ISDE en een vice-wereldtitel in de EnduroGP World Cup open klasse.

Hoewel hij pas laat begon in de motorsport bewees Mathias dat hij zeker uit het juiste (enduro)hout was gesneden. De ex-BMX rijder won heel wat races, versleet stapels banden en stopte met plezier ontelbare uren van harde training in zijn sport. Nu is het voor hem tijd om een andere weg in te slagen.

Mathias Van Hoof: “Met de krop in de keel, na enkele slapeloze nachten en moeilijke momenten heb ik toch een beslissing gemaakt. Vanaf dit jaar 2022 zal ik niet meer actief deelnemen aan het Belgisch , Europees of world cup open enduro. Dit komt door eigenlijk een samenloop van omstandigheden die voor deze beslissing gezorgd hebben. Na het verlies van de world cup open titel in 2020 heb ik een moeilijke periode gehad. Weken ben ik hiervan ziek geweest om zo te verliezen met gelijke punten na de laatste wedstrijd te Portugal toen. Toch had ik voor het nieuwe seizoen motivatie gevonden. Echter had ik op die moment op professioneel vlak ervoor gekozen om 100% zelfstandige te worden. Hierdoor werd trainen, reizen, organiseren en wedstrijden rijden vele moeilijker. Met die zware crash op training in Juni 2021 als gevolg. Door de heup luxatie werd ik wakker zonder gevoel ik mijn linkse been. Meer dan 3 dagen geen enkel gevoel in mijn been maar uiteindelijk is dit wel zo goed als in orde gekomen. Dit had me toen toch al aan het denken gezet maar de honger was nog te groot. “ 

Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen ging het op training Spanje opnieuw fout. Een breuk in de radius , operatie als gevolg met een plaat en 6 vijzen als gevolg. Dit was de crash te veel. Ondertussen heeft Mathias na zijn eerste jaar zijn eigen vennootschap opgericht in mechanisch en turbine onderhoud op grote industrie bedrijven. Dit gaan via een samenwerking met he bedrijf Vlmontage te Lebbeke.


“Ja die crash in Spanje gaf de doorslag,” legt Mathias uit. “Ik kan gewoon geen tijd meer vinden om me goed voor te bereiden, laat staan te trainen. Dan kan je ook geen wedstrijden meer rijden op hoog niveau en daarmee deze beslissing. Ik zal voor langere periodes dit jaar naar het buitenland zijn voor mijn job waardoor een volledig kampioenschap rijden onmogelijk wordt. Af en toe zal ik nog wel eens wat gaan trainen of een enduro tour doen met vrienden die passie zal nooit weg gaan.

Die 7 jaar dat ik actief ben geweest waren echt fantastische jaren, en  ben toch fier met de dingen die ik gerealiseerd heb. In België 2 keer Belgisch kampioen, vice kampioen en vele races gewonnen. In de EnduroGP: 7 World cup open overwinningen, Vice kampioen en 3de in het eindklassement. Maar ook goud & zilver op de ISDE. Ik denk wel dat ik m’n ‘footprint’ achter gelaten heb in de enduro en dat was altijd een groot doel voor mij. Ik wil ook iedereen bedanken die me door al die jaren heen gesteund hebben! Zeker mijn beide ouders, mechanieker, helpers, vrienden, sponsors, supporters. Eén voor één waren deze van een belangrijke waarde voor mij waardoor ik kon doen waar ik van hield : enduro rijden. Dankuwel allemaal zonder jullie was dit niet mogelijk!”

Vanaf nu focus ik me volledig op mijn job en vennootschap met dezelfde moed en 110% inzet die ik ook altijd voor mijn enduro sport heb gehad. Zeker zal je me nog zien op wedstrijden van mx of enduro maar dan aan de andere kant van het lint ; )!!