X

Voorbeschouwing: Europees Kampioenschap Open 2022

Met maarliefst 69 deelnemers heeft het Europees Kampioenschap “Open” veel aan populariteit gewonnen. Vorig jaar tijdens de finale stonden er immers slechts dertien rijders achter het starthek! Een voorbeschouwing is moeilijk te maken want wie van deze rijders gaat het gehele kampioenschap rijden? Wij kijken vooruit op dit kampioenschap met de deelnemerslijst voor de wedstrijd in Matterley Basin in ons achterhoofd.

***
Zeer onverwacht duikt Jose Butron op in dit kampioenschap. De Spanjaard heeft zich na zijn zware enkelblessure nooit meer op niveau kunnen tonen. Kan de KTM-rijder zich in dit kampioenschap weer terug in de kijker rijden? Hetzelfde geldt voor Jimmy Clochet die zich zonder twijfel veel meer had voorgesteld van zijn MXGP avontuur bij Beta. Davide De Bortoli gaat zijn titel verdedigen terwijl Filippo Zonta nu wel plannen heeft de gehele serie te rijden. Na vele jaren heeft Zonta de Honda aan de kant gezet en heeft hij zijn eigen team opgezet met GasGas motoren.

**
Zijn laatste Grand Prix seizoen verliep niet zo lekker voor Michael Sandner maar hij blijft uitkomen voor Raths Motorsport. De Oostenrijker is snel maar mist waarschijnlijk de regelmaat om zich te mengen in het kampioenschap. Guiseppe Tropepe heeft de MX2 verlaten en ziet de stap naar de MXGP niet zitten. De Italiaan kiest voor dit kampioenschap en vooral op de harde circuits kan hij van zich doen spreken. Dat geldt ook voor de Pool Tomasz Wysocki.

*
Wanneer hij internationale ambities heeft kan Dan Thornhill waarschijnlijk in de top tien rijden maar waarschijnlijk rijdt hij alleen in eigen land. De Hongaar Bence Szvoboda en Tsjech Martin Venhoda, die in 2020 nog uitkwam voor Team NR83, zijn jongens gezien hun verleden kunnen verrassen maar gaat ze dat ook lukken?

Opvallende namen
De deelnemerslijst heeft een aantal verrassingen zoals Dave Kooiker, Brad Anderson en Michael Ivanov. Kooiker gebruikt deze wedstrijd voor de EMX250 van start gaat, zijn teamgenoten rijden immers ook dit weekend. Anderson kan het nog altijd niet loslaten maar dit is slechts een gastoptreden zoals hij het zelf noemt. Ivanov kennen wij nog als GP-rijder maar is internationaal van de kaart verdwenen geweest.

Belgie-Nederland:
Maarliefst 14 Nederlanders staan er op de lijst voor komend weekend. Sven van der Mierden is wat ons betreft de man met de beste papieren om hoge ogen te gooien. De GasGas-rijder heeft MXGP-ervaring en die kan wel eens heel zinvol zijn. Micha Boy de Waal heeft dat ook maar de Brabander maakt heel veel mee tijdens de wedstrijden. Dit zorgt voor veel fans maar kost helaas ook veel punten. Freek van der Vlist is uit een diep dal geklommen want na de crash in Axel heeft de Apeldoornse crosser in de lappenmand gezetten. De snelheid zal het probleem niet zijn maar wedstrijdritme kan hem parten gaan spelen. Mike Bolink rijdt ook het gehele kampioenschap voor Team VIP Lounge 211 en voor dit team komt ook Romano Aspers in actie. De Limburger rijdt normaal in het EMX250 maar die beginnen dus over twee weken. De andere KNMV-rijders zijn Jordy van Orsouw, Rene de Jong, Lars Looman, Rutger Baauw, Joel van Mechelen, Mitchell van Essenburg, Damien Wedage en Raf Meuwissen. Er komen drie Belgen in actie, Jens Getteman, Thomas Vermijl en Pako Destercq.

Kampioenen uit het verleden:
2020 Karel Kutsar
2021 Davide De Bortoli

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Instagram