X

Voorbeschouwing: Wereldkampioenschap WMX 2022

Het FIM wereldkampioenschap WMX gaat dit weekend van start op het circuit van Mantova. Courtney Duncan gaat proberen haar vierde titel op een rij te veroveren. Nancy van de Ven zal er alles aan doen om dit te voorkomen. De Yamaha-rijdster is al jaren dichtbij maar de kroon pakken lukte haar nog niet. Kiara Fontanesi zal niet in actie komen, de Italiaanse is opnieuw zwanger en zal in 2023 weer actief zijn in dit kampioenschap. Wij kijken vooruit op het komende seizoen bestaande uit zes wedstrijden.

***
Zeer waarschijnlijk zal de strijd om de titel gaan tussen Duncan en Van de Ven. Omdat Larissa Papenmeier heel constant is verwachten wij dat ze de dames in de puntentelling in het vizier kan houden maar op het circuit twijfelen wij daaraan. De Duitse kan heel goed starten wat natuurlijk een heel groot voordeel is.

**
Vorig jaar wist Shana van der Vlist in Lommel de overige dames het licht uit de ogen te rijden. De Apeldoornse won de wedstrijd en veroverde zelfs de redplate! In de eindstand van het WK werd ze vijfde, kan ze zich dit jaar verzekeren van de vierde plaats of misschien wel de top drie? Datzelfde doel heeft Lynn Valk die na een moeizaam seizoen op de Husqvarna terug is bij JK Racing-Yamaha. De Nijverdalse won de eerste manche in Lommel, haar doel is zonder twijfel de top drie binnen komen. Sara Andersen is heel snel maar de Deense duikt ook regelmatig tegen de grond. Wanneer ze dat achterwege laat zien wij haar ook op het podium klimmen.

*
De enige Belgische dame is Amadine Verstappen die na een moeilijk seizoen in 2020 vorig jaar weer van zich deed spreken. De Waalse won in 2019 de Grand Prix van Nederland maar de daarop volgende jaren ging ze minder goed. Kan ze zich mengen in de strijd om de vierde plaats van Van der Vlist, Valk en Andersen? Voormalige wereldkampioene Livia Lancelot zet twee dames in; Tahlia Jade O’Hare en de Noorse Martine Hughes. Vorig jaar was Elisa Galvagno de teamgenote van Van de Ven, nu komt de Italiaanse uit voor Husqvarna. De laatste dame die wij vast in de top tien verwachten is de Spaanse Daniela Guillen.

België-Nederland:
Naast Van de Ven, Valk en Van der Vlist zien wij nog diverse Nederlandse dames in actie. Britt Jans-Beken heeft de snelheid om ruim in de top tien te finishen maar valpartijen gooien regelmatig roet in het eten. Verder zien wij de Limburgse Danee Gelissen, Amber Simons en de kleine maar dappere Demi Verploegh in het WK. Jenitty van der Beek staat op de deelnemerslijst maar ze zal nog niet starten voor een blessure van vorig seizoen die meer tijd heeft gekost dan verwacht. Afwezig op de deelnemerslijst is Stephanie Stoutjesdijk. Verstappen helaas is de enige dame uit Belgie.

Kampioenen uit het verleden:
2012 Kiara Fontanesi
2013 Kiara Fontanesi
2014 Kiara Fontanesi
2015 Kiara Fontanesi
2016 Livia Lancelot
2017 Kiara Fontanesi
2018 Kiara Fontanesi
2019 Courtney Duncan
2020 Courtney Duncan
2021 Courtney Duncan

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: archief