X

VIDEO: een test met vier 125cc tweetakten

Wij hebben niks tegen viertakten. Met hun injectie, computergestuurde ECU’s en Wi-Fi tuning rijden ze zalig als je ze vergelijkt met hun voorgangers uit de jaren stillekes. Maar geeft toe, een kickstarter, een nauwe powerband en het schreeuwende geluid van een 125cc is motorcross uit de oude doos. We love it.

De gaskraan wijd open, versnellingspookje op en neer tikken op de juiste momenten en je “door de koppeling te pitsen” uit elke bocht lanceren is motorcross zoals het moet zijn. Met een 125cc rijden is puur amusement voor iedereen die de sport in het hart draagt.

In de video zie je de fonkelnieuwe Yamaha YZ125 het opnemen tegen de drie Oostenrijkers KTM, Husqvarna en GasGas. Vanwege import restricties mag er geen Fantic 125XX de grote plas over en door Covid-19 raakte ook de nieuwe TM 125MX niet tot in Californië. Het is dus vooral uitkijken hoe de YZ125 het doet in vergelijking met de machines samengesteld uit de rekken van Mattighofen.

De Yamaha kreeg eindelijk de update waar iedereen zat om te bidden. Sinds 2006 hadden ze alleen maar wat stickers en andere onbenulligheden gewijzigd maar nu werd de machine helemaal onderhanden genomen. Alles wat goed was bleef ongewijzigd en de rest kreeg een flinke update. De motor is zelfs compleet nieuw, geen enkel onderdeel van het model uit 2021 past op de nieuweling. Is deze Yamaha YZ125 nu eindelijk de evenknie van zijn pré-mix concurrenten uit Europa?

Beelden: Motocross Action Mag