X

Belgische helmenfabrikant Lazer stopt ermee

De Belgische helmenfabrikant Lazer stopt eind juli met haar activiteiten. Lazer bestaat meer dan een eeuw en was één van de eerste fabrikanten wereldwijd die een helm fabriceerde specifiek voor motorrijders.

Cédric Melotte

Lazer was in vele opzichten innovatief maar heeft zich nooit kunnen profileren zoals het had moeten doen. Helaas gaat deze zomer definitief de stekker eruit. Lazer werd opgericht in 1919 en bepaalde deels de geschiedenis van de hoofdbescherming voor motorrijders. Het bleef om de haverklap nieuwe technieken introduceren om de veiligheid en het comfort van de drager te verhogen. Zo hadden ze o.a. Lumino op een motorhelm geïntroduceerd. Het scherm verkleurde naargelang de intensiteit van het licht.

Stefan Everts

SuperSkin

Dan kwam Lazer op de proppen met de SuperSkin technologie. Het creëerde een zogenaamde tweede huid binnen de helm wat de veiligheid enorm verhoogde. Lazer investeerde zwaar in deze nieuwe veiligheidstechniek maar kreeg het item nooit echt verkocht aan de potentiële kopers. Deze investering kwam het merk nooit te boven.

Lazer had destijds hoge ogen kunnen gooien met het samenwerkingsverband met het Italiaanse AGV maar die verbintenis werd weer ongedaan gemaakt toen AGV werd overgenomen door Dianese.

Jacky Martens

Motorcrossliefhebbers kennen natuurlijk de haast iconische look van de motorcrosshelmen waar o.a. Jacky Martens, Stefan Everts, Cédric Melotte en Clément Desalle mee reden tijdens hun WK-carrière.

De naam Lazer zal niet verdwijnen want die prijkt al jaren op de veel gebruikte fietshelmen. De productie van de fietshelmen gebeurd elders onder de verkochte merknaam Lazer. Met het verdwijnen van Lazer komt er jammerlijk een einde aan een stuk Belgische motorgeschiedenis.

Foto: archief MXVintage