X

MON: Tausch en Bankers riant aan de leiding

In Berghem stond de laatste wedstrijd van voor de zomerstop op het programma in de klasse MX2/open inters. Op motorpark Nieuw Zevenbergen waren het de beide leiders in de tussenstand van het kampioenschap die uitstekende zaken deden en allebei een grote voorsprong hebben in de titelstrijd. Jacky Tausch maakte geen fouten en was de sterkste in de klasse MX open inters. Tausch won beide manches en pakte hiermee de volle 120 punten. De tweede plaats werd beslist op basis van de tweede manche. Na een derde plaats in de eerste manche was het Bram van den Hoek die in de tweede manche Erik de Bruyn ruim achter zich wist te houden en tweede werd in zowel de manche als het dagklassement. De Bruyn behaalde met de tweede en derde plaats in de manches de derde plaats. In de strijd om de vierde plaats was ook de tweede manche van doorslaggevende betekenis. De vierde plaats was voor Loeka Thonies met de vijfde en vierde plaats in de manches bij de open inters. Hij hield hiermee Krijn van Vroenhoven achter zich die eveneens 92 punten wist te behalen.

In de klasse MX2 Inters beleefde Jelle Bankers een uitstekende dag. Bankers kwam met een voorsprong van 32 punten naar Berghem en won zelf beide manches, Daarachter was de tweede plaats voor Ilja Rutten met tweemaal de derde plaats in de manches. Met de vijfde en vierde plaats in de manches mocht Kevin Buitenhuis plaatsnemen op de laagste trede van het erepodium. Damien Knuiman pakte met de vierde en zesde plats in de manches de vierde plaats. Op basis van de tweede manche was het Jamie Lucas die Eric van Helvoirt achter zich hield en als vierde eindigde. Voor Bankers was dit buiten de dagzege die hij behaalde een uitstekende uitslag in de strijd om het kampioenschap en hij vergrote zijn voorsprong tot een gat van 76 punten.

Eerste manche
Het was van Vroenhoven die de holeshot pakte voor Tausch, Thonies, Jeffrey van Kempen en de Bruyn. Al snel was het Tausch die de koppositie pakte en bij de eerste doorkomst aan de leiding ging. Van Kempen was inmiddels al gevallen waardoor het Dylan van Veghel was die zich nu in de top vijf meldde. De Bruyn vond snel zijn weg naar voren en ging voorbij aan Thonies en Van Vroenhoeven om de tweede plaats over te nemen. Tausch kon profiteren van de strijd achter hem en kwam snel op voorsprong. Hij werd ook niet meer achterhaald en kon met speels gemak de manche winnen. Daarachter gingen Thonies en even later ook Van Veghel voorbij aan Van Vroenhoven. Van Veghel passeerde enkele ronden later ook Thonies en zette de achtervolging in op De Bruyn. Aangekomen vlak achter De Bruyn kwam Van Veghel ten val en hij viel terug naar de zevende plaats. De derde plaats was nu van Hoek die terug kwam rijden na een slechte beginfase. Van Vroenhoven was inmiddels weer voorbij Thonies en kwam als vierde door. De tweede plaats was uiteindelijk voor de Bruyn die de druk achter hem wist te weerstaan. Van den Hoek eindigde als derde voor Thonies. De zesde plaats en de manchezege bij de MX2 inters was voor Bankers. Van Veghel volgde daar een acht seconden achter gevolgd door Ilja Rutten.

Tweede manche
Bij de eerste doorkomst was het van den Hoek die de leiding had voor de Bruyn, Tausch, Van Kempen en Bob Ruijters. Van den Hoek verslikte echter al snel. Hij kwam ten val en viel terug naar de derde plaats. Van Kempen had last van zijn val in de eerste manche en viel snel terug. Rijters mhad ook al snel terrein prijs moeten geven. Even was het de Bruijn die de leiding had voor Tausch, Van den Hoek. Daarachter waren het Ilja Rutten en Jelle Bankers als de beste MX2 rijders. In de volgende ronde was het Tausch die voorbij ging aan de Bruyn om de koppositie te pakken. Echter zo gemakkelijk als het de eerste manche ging voor Tausch ging het nu niet. Eerste was het de Bruyn die op enkele seconden van Tausch bleef en halverwege de manche werd die rol overgenomen door Van den Hoek. Daarachter reed Bankers opnieuw een sterke manche en had een ruime voorsprong op Rutten. Het was William Kleemann die voorbijging aan Rutten en de jacht op Bankers opende. Tausch wist de manche opnieuw te winnen op een zeven seconden gevolgd door Van den Hoek. De Bruijn volgde op ruim 25 seconden als derde. Bankers wist Kleemann op drie seconden te houden om als vierde en als eerste bij de MX2 inters te eindigen.

Eerste manche MX 2/open inters Berghem:
1. Tausch, 2. de Bruyn, 3. van den Hoek, 4. van Vroenhoven, 5. Thonies, 6. Bankers, 7. van Veghel, 8. Ilja Rutten, 9. Cooymans 10. Ruijters.

Tweede manche MX 2/open inters Berghem:
1. Tausch, 2. van den Hoek, 3. de Bruyn, 4. Bankers, 5. Kleemann, 6. Ilja Rutten, 7. Thonies, 8. van Vroenhoven, 9. Cooymans, 10. Buitenhuis.

Dagklassement MX open inters Berghem:
1. Tausch 120, 2. van den Hoek 104, 3. de Bruyn 104, 4. Thonies 92, 5. van Vroenhoven 92, 6, Cooymans 86, 7. Abrahams 80, 8. van Kempen 72, 9. Marnick Schel 72, 10. Ruijters 70.

Dagklassement MX 2 inters Berghem:
1. Bankers 120, 2. Ilja Rutten 100, 3. Buitenhuis 92, 4. Damien Knuiman 90, 5. Lucas 84, 6. van Helvoirt 84, 7. Pijpers 80, 8. van Veghel 54, 9. Kleemann 54.

Netto-tussenstand MX open inters 2022:
1. Tausch 1038, 2. van den Hoek 941, 3. de Bruyn 782, 4. van Vroenhoven 778, 5. van Kempen 764, 6. Thonies 749, 7. Albers 716, 8. Voets 652, 9. Evers 556, 10. Thijssen 515.

Netto-tussenstand MX 2 inters:
1. Bankers 956, 2. Ilja Rutten 880, 3. Buitenhuis 872, 4. Lucas 868, 5. Simons 704, 6. Pijpers 660, 7. Otten 451, 8. van Zutphen 416, 9. Müller 400, 10. Sasha Rutten 375.

Door: Maycel de Bruijn
Foto: mdbmxpics