X

De reacties van Team Belgium in Red Bud

Een vijfde plaats wisten “The Red Knights” uit de brand te slepen op de MXoN maar er zat wellicht meer in. Als team de Naties rijden moet gepaard gaan met het nodige geluk en dat was er niet altijd op de cruciale momenten. Hoe dan ook hebben Jeremy Van Horebeek, Liam Everts en Jago Geerts er alles aan gedaan. Lees hieronder de reacties van de drie rijders en teammanager Johan Boonen. De vriendin (Glenny) van Jeremy Van Horebeek kreeg nog een leuke verrassing op haar bord want “The Jerre” vroeg haar zondagavond ten huwelijk. 

Jeremy Van Horebeek: Voor mij was het een goed weekend. Jammer dat wij naast het podium grijpen want dat was toch stiekem een kleine droom om met een podiumplaats afscheid te kunnen nemen. De regen op zondag zorgde bij mij voor een dubbel gevoel. Het was een voordeel voor Team België maar tegelijkertijd ook een nadeel. Vooral voor mij, want ik wist al direct dat mijn motor het in de zware omstandigheden zwaar te verduren ging krijgen. Mijn motor sparen om in beide reeksen de aankomst te halen was een even grote zorg als proberen nog een laatste keer alles uit mijn lijf te persen. Vijf weken geleden had ik nog een verlamde arm na mijn val in St-Jean d’Angely. Ook al overheerst de teleurstelling toch mag ik mij gelukkig prijzen deel uit te kunnen maken van Team Belgium.

AFSCHEID
Op zondagmorgen tijdens het ontbijt drong het tot mij door dat ik een laatste keer MOEST gaan ontbijten op een bepaald uur en ook een laatste keer in de wagen MOEST stappen om naar een circuit te rijden. Dat valt vanaf zondagavond allemaal weg. De twee laatste ronden miste ik duidelijk de focus. Proberen te genieten van mijn laatste meters als Grand Prix atleet werd naar de achtergrond verdrongen door fysiek zware omstandigheden van de race. Na het overschrijden van de finish viel er een zware last van mijn schouders. Fysiek en mentaal zijn de laatste 2 jaar van mijn carrière slopend geweest.
De wil om nog uitzonderlijk goed te willen presteren is nog steeds aanwezig maar de jaren hebben hun tol geëist. Vooral beter willen doen dan mogelijk met een motor die nog in volle ontwikkeling is, heeft aan mij gevreten. Nu is het tijd voor iets anders in mijn leven. Samen met Glenny heb ik twee schatten van kinderen, wij hebben net samen een huis gekocht en het leek mij op zondagavond het ideale moment om haar, die ik als mijn soulmate beschouw ten huwelijk te vragen. Na de wedstrijd heb ik haar ten huwelijk gevraagd en Glenny heeft volmondig ja gezegd. Tijd voor een nieuw hoofdstuk in ons leven.
Jago Geerts: Dit weekend ga ik nooit vergeten. Het is moeilijk als je niet zelf op de motor zat om te begrijpen hoe ik genoten heb. De 450 cc motor past perfect bij mijn rijstijl. Op zaterdag de kwalificaties winnen en voor Eli Tomac kunnen eindigen zal wel bij veel mensen blijven hangen als een unieke prestatie. In de eerste reeks was het opnieuw Tomac die aan de leiding reed maar op bepaalde momenten in de wedstrijd kon ik tot op enkele meters naderen. Een aanval heeft er voor mij niet ingezeten maar wij beiden reden wel 40 seconden weg van alle andere deelnemers. Een unieke ervaring. Een minder goede start en een val in de tweede reeks van de dag dwongen mij in de achtervolging. Ook al hebben wij als Team Belgium het podium niet gehaald toch weet ik dat zowel Liam, Jeremy, Johan en de voltallige crew er alles aan gedaan hebben wat binnen onze mogelijkheden lag.
Liam Everts: Ja, waar moet ik beginnen? Laten we zeggen dat het niet mijn beste weekend ooit was. Op zaterdag lag de snelheid te hoog en op zondag door de aanhoudende regen te traag. Eigenlijk mag dat geen excuus zijn, het was gewoon mijn dag niet vandaag. Tijdens de kwalificaties speelden zenuwen mij parten en op de race dag waren mijn starts niet geweldig. Twaalfde in de eerste reeks en van een laatste naar een 14 plaats oprukken in de tweede was voor mijn kunnen niet voldoende om van een succes te kunnen spreken. Een hoogtepunt voor mij was de prestatie van Jago Geerts die op zaterdag de kwalificaties weet te winnen en op zondag ver vooruit is met de Amerikaanse superster Eli Tomac die in de vorm van zijn leven verkeert. Vergeet niet dat Jago nog niet echt veel ervaring heeft met een 450 cc zware motor. Een woord, impressionant.
Johan Boonen: De motivatie en inzet spatte af van mijn rijders. Wij hadden gehoopt op een podium en dat is net niet gelukt. Een droge baan op zaterdag en veel regen op zondag had zowel voor- als nadelen. De Amerikanen zijn in de modder wat in het nadeel maar voor hen speelde het thuisvoordeel mee. De uitzonderlijke prestatie van Jago Geerts met de MXGP-motor was een hoogtepunt dit weekend. Wanneer Jago op zondagavond zegt dat het zijn mooiste weekend was dat hij ooit beleefde, maakt mij dat emotioneel. Dit jaar was Team USA sterker en winnen zij verdiend de wisselbeker. Volgend jaar in Ernée hebben wij terug een kans om die trofee mee naar België te brengen.
Foto’s: Photograpic Art