X

Historische Britse ISDE zege!

Voor het eerst sinds 1953(!) heeft Groot-Brittannië (Steve Holcombe, Nathan Watson, Jed Etchells, Jamie McCanney) de FIM International Six Days of Enduro gewonnen. Het ijzersterke duo Watson en Holcombe nam de Britten op sleeptouw en haalde het zo van de 2021 kampioenen Italië die op de valreep Spanje naar de derde plaats verwezen.

Individueel was de Spanjaard Josep Garcia (foto onder), net zoals vorig jaar, dé grote uitblinker van deze ISDE editie. Hij pakte in Frankrijk de scratch voor Andrea Verona, Nathan Watson, Steve Holcombe én Zach Pichon. Door dit exploot werd Garcia bovendien de allereerste rijder die twee opeenvolgende jaar de scratch won.


De 21-jarige Pichon, regerend junior wereldkampioen reed voor eigen publiek de wedstrijd van zijn leven. Zach was dan ook veruit de snelste in de Junior scratch. In de World Trophy moest thuisland Frankrijk (Till De Clercq, Christophe Charlier, Hugo Blanjoue, Leo Le Guere) bij gebrek aan sterrijders echter genoegen nemen met de vierde plaats.

Het Franse “Enduro Dream Team” verzachtte enigszins de pijn met een geslaagd optreden van veteranen Antoine Meo, Christophe Nambotin en Pierre-Alexandre Renet. Het trio dat vorig decennium zo succesrijk was voor Frankrijk behaalde nu brons in de Club Team Trophy na de Tsjechische winnaars (KBS Team) en de Amerikanen van XC Gear.

Britten winnen op alle fronten

Individueel gingen de zeges dit jaar naar Andrea Verona in E1 (foto onder), Josep Garcia in E2 en Mikael Persson in E3. Opvallend detail: alle drie komen deze rijders uit voor Team Farioli!
De Italianen  waren dan weer de beste in de Junior World Trophy en na het uitvallen van de supersnelle Brandy Richard (Team USA) kregen de Britse dames (Jane Daniels, Rosie Rowett, Nieve Holmes) de overwinning in de schoot geworpen. WK leider Jane Daniels (foto boven) zette als bonus ook de scratch op haar naam. Daarmee scoorde de Team GB dus een dubbelslag in Le Puy en Velay!


Door de afwezigheid van Antoine Magain stond België sowieso danig verzwakt aan de start. Toch weerden Erik Willems, Dietger Damiaens, Dimitri Vanhoenacker en Tim Louis zich kranig. De Belgen werden 8ste. Eén plaatsje beter dus dan vorig jaar in Italië. Kopman Willems verbeet de pijn na een vroege handblessure en moest ook met mechanische problemen afrekenen. Desondanks werd hij verdienstelijk 31ste in de scratch, Damiaens (foto onder) werd mooi 36ste. Tim Louis sloot zijn ISDE dan weer af met ‘n verrassing. In de crosstest stuurde hij zijn Rieju naar een magistrale 14de tijd!


De Nederlandse Junior rijders (Tommie Jochems, Mike Bokslag, Marc Zomer) werden achtste. De jonge Belgen (Florian Tichoux, Dante Nijs, Mika Vanderheyden) sloten hun ISDE af als 10de. Volgend jaar vinden de FIM International Six Days of Enduro plaats in San Juan, Argentinië.





Foto’s: Dario Agrati, Future7media