X

SMXoN: Nederland wint de titel, België mist op 1 punt het podium!

Team Nederland heeft de Sidecarcross of Nations ook in 2022 weten te winnen. Bax/Cermak wonnen de heat met Hermans/De Veene op vier. Hiermee is Nederland ruimschoots wederom het beste zijspancross-land in 2022. De strijd hierachter was erg spannend. Vanluchene/Bax werden tweede en waren individueel het beste team vandaag, met team België als totaal miste men echter op 1 punt na (!!!) het podium. Sanders/Rostingt werden achtste in de derde heat en dat was dus nét niet genoeg voor het eindpodium. Groot Britannië werd uiteindelijk tweede en Estland derde in totaal.

De kopstart in de derde heat was er voor Varik/Kunnas met hierachter Heinzer en Bax/Cermak en Vanluchene/Bax. De Zwitser Heinzer viel snel terug waar Bax en Vanluchene juist naar voren kwamen. Zowel Bax/Cermak als Vanluchene/Bax gingen Varik voorbij en lagen dus eerste en tweede met Varik/Kunnas dan nu op drie. Vanluchene/Bax namen bij de snelle afstappen telke malen net meer snelheid mee dan de rest. Met nog een kleine tien minuten te gaan zette Vanluchene zodoende de aanval in op Bax/Cermak. Men kon zo in de opvolgende bocht en direct volgende tafelberg het zijspan naast dat van Bax/Cermak plaatsen. De bocht hierna kon Vanluchene er zo net voor duiken en de eerste plek overnemen. Een mooi opgezette inhaalactie. Jammer genoeg voor team België lieten Bax/Cermak echter zien waarom zij de Wereld Kampioenen zijspancross 2022 zijn. Binnen een halve ronde lag team NL #1 weer aan de leiding en werd het tempo iets opgeschroefd om zo Vanluchene geen kans meer te geven om de winst in de heat weg te snoepen. Zo werden Bax/Cermak dan eerste en met Hermans/De Veene op vier werd Nederland met ruime afstand kampioen. Vanluchene/Bax werden dan tweede en waren als individueel team het beste, echter met team België miste men op slechts 1 punt het eindpodium. Sanders/Rostingt reden vanaf de start in het middenveld naar de achtste plek toe en dit was dus nét niet genoeg voor een medaille. De zevende plek had wel gezorgd voor een podium voor België. Of Vanluchene die toch zou hebben gewonnen in de derde heat, of Vandaele danwel Sanders die in de tweede heat net één plekje beter hadden gescoort dan de negende en dertiende plek. Als, als, als geldt niet in de sport en dus bleven de Belgen erg zuur met lege handen achter. Net één puntje meer en dus de derde plek was er dan voor Estland die met de ervaren teams Varik/Kunnas, Gordejev/Stupelis en Reesna/Niitsoo stabiel scoorden. De derde plek van Varik in de laatste heat gaf de doorslag voor de bronzen plak. Team Groot Britannië leverde een regelrechte team effort en met Wilkinson/Millard (7e) en de nog jonge Foden/Cooper (11e) pakte men in de derde heat genoeg punten om samen met Brown/Chamberlain het zilver in de totaalstand te kunnen pakken.

Einduitslag Sidecarcross of Nations – Kramolin-CZ:  1.Nederland 13pnt.   2.Groot Britannië 29pnt.   3.Estland 32pnt.   4.België 33pnt.    5. Letland 37pnt.

SMXoN – Uitslag heat 3

tekst Emil Bilars / foto WSC