X

Joël Smets over André Malherbe: “De eerste ster van de moderne motorcross”

De RTBF sprak gisteren met Joël Smets over de dood van een van zijn jeugdhelden, André Malherbe. De drievoudig wereldkampioen is donderdag overleden. Hij was 66 jaar oud.

Hij is een grootheid van de motorcross die is overleden. Vandaag ben ik erg verdrietig. Hij heeft een zeer belangrijke rol gespeeld voor de motorcross, dat is duidelijk“, aldus Smets. “André Malherbe is voor mij het icoon van een overgangsperiode voor de motorcross. Deze overgangsperiode tussen die van Joël Robert en Roger Decoster en die van Georges Jobé en Eric Geboers.

Hij droeg de motorcross in de vroege jaren 80. Ik had het geluk om verschillende hoogtepunten uit zijn carrière mee te maken. Ik was erbij toen hij zijn eerste wereldtitel won. Ik was 11 jaar oud, ik was daar met mijn familie in Ettelbrück. Voor mij was dit de eerste Belgische kampioen die me een echte herinnering heeft nagelaten, die me sterk heeft beïnvloed.”

André Malherbe was de perfecte mix tussen motorcross en de wereld van de filmsterren. Hij had stijl op en naast de baan, hij was een echte persoonlijkheid. Na Georges en Eric is dit al de derde held uit mijn jeugd die verdwenen is. Het is moeilijk te accepteren. André heeft de wereldmotorcross als geheel gemoderniseerd”, vervolgt de vijfvoudig wereldkampioen.

“Hij bracht mode in de nogal ruige wereld van de motorcross. Zijn invloed ging veel verder dan de motorcross op zich. Hij blijft voor mij de eerste echte ster van de moderne motorcross. Hij was de eerste die een imago opbouwde buiten de motorcrossfans om.

Wat ook altijd indruk op mij heeft gemaakt is het optimisme dat hij altijd heeft getoond na zijn vreselijke ongeluk. Ik praat er vaak over met mensen om me heen. Zelfs na zijn ongeluk bleef hij een voorbeeld voor iedereen. Hij was het bewijs dat je zelfs in zeer moeilijke levensomstandigheden nog plezier kunt vinden in de kleine dingen van het dagelijks leven“, besluit Smets over zijn idool.

Foto: Gino Maes en archief