X

Het SuperMotocross (SMX) kampioenschap gefileerd

De AMA Supercross en Pro Motocross Nationals zijn lange tijd gerund als twee aparte evenementen. Voor de fans was dit jarenlang vaste prik maar buitenstaanders zagen dit anders. Het idee om het SuperMotocross Kampioenschap te creëren kwam niet van één van de partijen, maar van hooggeplaatste TV-bonzen.

Feld en MX Sports

De corona-pandemie creëerde een nieuwe tweedracht tussen Supercross promotor Feld Motorsports en Nationale promotor MX Sports. Ze werkten samen om 17 Supercrossraces en 9 outdoor National series te voltooien in een jaar waarin de meeste sporten gedwongen waren hun plannen te annuleren.

De stimulans om samen te werken aan een verenigd tv-pakket kwam in 2021 toen NBC zijn NBC Sports kanaal liet vallen, waardoor de AMA Nationals op zoek moest naar een nieuw tv-contract op hetzelfde moment dat Supercross ook zijn toekomstige TV-contracten probeerde te regelen.

De tv-managers adviseerden dat een play-off-stijl serie en een Super Bowl-achtige seizoensfinale beter zou zijn om een motorcross-competitie te verkopen aan een netwerk.

SMX Videopas

In het seizoen 2023 zullen de Supercross-serie, het National Motocross Championship en de drie SuperMotocross play-offs allemaal live worden uitgezonden in de VS op de streamingdienst Peacock, dat eigendom is van NBC. Voor internationale kijkers is er een SMX-videopas beschikbaar in 140 landen.

Om de play-offs met drie races mogelijk te maken, werd één ronde uit de Pro Motocross-serie geschrapt, waardoor deze op 11 races uitkomt. In plaats van de 17 ronden durende Supercross series in te korten, gingen de Supercross promotors akkoord om de Monster Cup af te voeren. Die ging na 2019 ten onder aan de coronapandemie.

Motorraces zijn gevaarlijk, en meer races zouden kunnen leiden tot meer blessures. We moeten echter niet vergeten dat rijders net zo vaak gewond raken bij het trainen als bij het racen.

Het play-off format

Het verklaarde doel van het SuperMotocross Kampioenschap (SMX) is om de fans negen maanden lang bij de serie betrokken te houden. Het achterliggende doel is om de rijders te laten racen in de VS, zodat ze niet overstappen naar het concurrerende World Supercross Championship (WSX).

De gecombineerde punten van SX en MX bepalen de top-20 rijders die zich plaatsen voor de drie play-offs. De top 20 in gecombineerde SX en MX-punten komt in de play-offs met punten die gelijk zijn aan die van één wedstrijd.

Eli Tomac won beide kampioenschappen in 2022, maar in plaats van de play-offs in te gaan met meer dan 100 punten meer dan de vierde plaats, zou hij binnenkomen met 26 punten. Als Eli Tomac de Supercross titel wint met dezelfde marge in 2023 maar geen Nationals rijdt, kan hij zich nog steeds kwalificeren voor de SMX-series op basis van Supercross punten alleen.

De centjes

De top 40 rijders in de Supercross en in de Nationals zijn altijd betaald, maar alles kan beter. De toprijders hebben grote salarissen, fabrieksbonussen en sponsordeals. De rest van het veld mag blij zijn als ze genoeg geld verdienen om de volgende race te halen.

In 2023 bieden de SX- en MX-promotors een prijzenpot van 10 miljoen dollar. Dit neemt de huidige 3,4 miljoen dollar aan prijzengeld voor SX en MX en voegt daar 1,1 miljoen dollar aan toe. De resterende 5,5 miljoen dollar gaat naar de drie wedstrijden van de SuperMotocross play-offs.

Om de rijders door de laatste drie SMX rondes te loodsen, worden de punten aangepast. De eerste SMX playoff wedstrijd zal normale punten opleveren zoals een Supercross main event. De tweede playoff race zal dubbele punten opleveren, en de seizoensfinale zal driedubbele punten opleveren. Hierdoor blijft elke play-off wedstrijd belangrijk en is de spanning telkens te snijden.