X

VIDEO: Ricky Carmichael dubbelt iedereen in Millville

In deze retro-video keren we terug naar de AMA Nationals van 2006. Ricky Carmichael won de eerste reeks in Millville maar dan gingen de hemelsluizen. Laten we stellen dat deze reeks de Amerikaanse versie was van wat Stefan Everts destijds liet zien in Foxhill tijdens de “Naties” van 1998.

Halverwege het seizoen had Carmichael een grote puntenvoorsprong, maar Stewart kreeg weer wat moed en won een episch duel in Washougal. De volgende race was in Millville. In de eerste manche namen Stewart en Chad Reed al snel een voorsprong en werkte Carmichael zich op naar de derde plaats. Stewart crashte en later viel Reed’s uitlaat eraf waardoor hij veel vermogen verloor op de baan. Carmichael nam de leiding over en won de manche.

Moeder Natuur nam tijdens de pauze het heft in handen. Een enorme storm overviel het circuit halverwege de laatste Lites 250 manche van de dag, en de baan van Millville was een modderige puinhoop tegen de tijd dat de 450-klasse de baan op moest voor manche twee.

De eerste reeks in Millville … toen het nog droog was.

Carmichael pakte een uiterst belangrijke holeshot voor Stewart en bleef proper terwijl de rest van het veld meteen hun bril moest afzetten. Reed moest bijvoorbeeld snel naar de pits voor nieuwe handschoenen en een nieuwe bril, en al snel had Carmichael hem op een ronde gezet. David Vuillemin slaagde erin de tweede plaats over te nemen. Stewart gaf nog een onbedoelde show door zich ver van de baan te laten vallen, een aanloop te nemen en te proberen zich naar de top te knallen. Hij crashte opnieuw. De race was nu een onoverzichtelijke puinhoop en een relatief kleine, maar zeer gladde bergop bijna iedereen in de val lokte.

Vuillemin, die nog altijd als tweede doorkwam, kreeg nu Carmichael in zijn zog. RC4 reed naar verluidt 20 seconden per ronde sneller was dan de rest. Met nog enkele rondes te gaan was Carmichael tot in het wiel geraakt van David Vuillemin. De fans begonnen te schreeuwen, en toen passeerde hij Vuillemin en dubbelde zo het hele deelnemersveld. De fans gingen compleet uit hun dak en beseften dat ze zonet een stukje motorcrossgeschiedenis hadden mogen beleven.

Foto’s: RacerX en Tony Blazier