X

Vanluchene/Musset winnen de Grand Prix van Spanje!

Vanluchene/Musset hebben de eerste zijspancross GP van 2023 gewonnen. In het Spaanse Talavera de la Reina won men beide spannende manches. Wilkinson/Millard werden tweede in totaal en Van Werven/De Veene gingen als derde mee op het podium.

Onder de felle Spaanse voorjaarszon ging rond 12.15 lokale tijd de eerste heat van start. Al na 30 meter gingen Hermans/Van den Boogaart er hard vanaf en ook in de eerste bocht was een crash waarvan voornamelijk Moulds/Grey de dupe waren. Hermans/Van den Boogaart konden verder maar vielen later toch uit. Vooraan waren het Van Werven/De Veene die de leiding hadden gevolgd door de Letten Lielbardis, Kinge/Horton en Wilkinson/Millard. Hierachter waren Vanluchene/Musset en Bax/Cermak minder weg maar zij kwamen vanaf het middenveld naar voren. Bax/Cermak, gestart vanaf de tweede rij, zouden nog knap zesde worden net achter de goed rijdende Vandaele/Beleckas. Voor Vanluchene/Musset zat er echter nog veel meer in het vat. Vooraan streden Van Werven, Wilkinson en Lielbardis als aan een touwtje om de leiding. Hier ging dan Vanluchene zich op een kleine twintig minuten ook mee bemoeien. En hoe! Binnen een anderhalve ronde ging men erop en erover en finishde men glansrijk als winnaar van de eerste heat. Wilkinson/Millard werden dan tweede en Van Werven/De Veene kwamen op drie binnen voor de broertjes Lielbardis die knap vierde werden op de finish.

De tweede manche werd ook een prooi voor Vanluchene/Musset, al kreeg men het zeker niet cadeau! Men lag praktisch de gehele race aan kop maar met name Hermans/Van den Boogaart gaven flink tegenpartij! Op de helft van de race kropen Hermans/Van den Boogaart ineens tot vlakachter Vanluchene en leek een aanval in de maak. Echter kwam het zover niet want Vanluchene/Musset gaven nog nét even meer tempo en wisten zo uit de klauwen van Hermans/Van den Boogaart te blijven. Zo won de dolbije Marvin Vanluchene met bakkenist Nicolas Musset niet alleen ook de tweede heat maar met een dubbele heat winst natuurlijk ook de Grand Prix van Spanje! Wilkinson werd derde in deze heat en Van Werven/De Veene werden vierde. Dit betekende dat Wilkinson/Millard als tweede naar het podium mochten voor het dagtotaal en Van Werven/De Veene de laatste trede van het Grand Prix podium mochten gaan beklimmen. Keuben/Rietman reden een dijk van een tweede heat en kwamen vanaf het middenveld naar vijf. Bax/Cermak, die na het voorvork incident van de zaterdag de lange sprongen niet allemaal meer waagde, werden in deze heat nog zesde en hielden zo de schade beperkt na hun dramatische crash van zaterdag.

De uitslag van de eerste Grand Prix is logischerwijs tevens de tussenstand van het WK Zijspancross 2023. De strijd gaat aankomend weekend verder in Portugal voor de tweede GP Sidecars van 2023.

Uitslagen GP Sidecarcross Spanje