Vanluchene/Musset winnen met overmacht GP Portugal!

Marvin Vanluchene/Nicolas Musset hebben ook de 2e Zijspancross Grand Prix van 2023 gewonnen. Beide heats won men met overmacht en zodoende werd men de winnaar van de Portugese WK ronde bij de sidecars. Hermans/Van den Boogaart werden twee keer tweede in de heats en zo ook in de daguitslag. Als derde gingen Wilkinson/Millard mee naar het GP-podium.

Vanluchene/Musset pakte de eerste heat helemaal aan de binnenkant van de eerste haakse linkerbocht de kopstart. Men raakte met de bak Hermans die daardoor iets naar buitenschoot en als zesde de heat zou aanvangen. Er stond niks in de weg bij Vanluchene die de op twee rijdende Bax/Cermak al snel op een kleine tien seconden achterstand reden. Hermans/Van den Boogaart kwamen goed naar voren en hadden een mooie duel met Vandaele om de derde plek. ‘Crazy Jazy’ Vandaele verkocht de huid duur en na meerdere aanvallen vond Hermans dan toch een gat. Hierna reed men naar Bax/Cermak en pakte men ook plek twee om op die plek ook te finishen. Vooraan waren toen Vanluchene/Musset allang over de finish gekomen als winnaar. Bax wist de derde plek te behouden voor Wilkinson/Millard die een sterke race reden en vanaf een plek buiten de top tien naar vier kwamen op de meet. Vandaele/Beleckas werden dan vijfde. Keuben/Rietman crashten bij de start maar kwamen nog helemaal naar zes gereden. Een dijk van een inhaalwedstrijd voor de eerdere winnaars van de kwalificatieheat-B op de zaterdag.

De tweede heat werd vooraan een kopie van de eerste. Vanluchene/Musset waren  echt een paar maten te groot voor de rest. Men pakte de kopstart en reed oppermachtig naar de vierde GP-heat overwinning uit vier GP-heats die zijn verreden in 2023! Hermans/Van den Boogaart waren direct als tweede achter Vanluchene weg. Het publiek hoopte zodoende op een mooie knokpartij voor de leiding maar Hermans kon alleen maar toezien hoe Vanluchene uit het zicht verdween. Hermans werd zo tweede in deze heat, best of the rest dus, en meer was ook niet mogelijk. Hermans was ook al in de eerste heat tweede en dus mocht men ook als tweede in de daguitslag mee op het podium. Keuben/Rietman werden knap derde in deze heat en reden een solide race die hen nog bijna op het podium bracht voor het dagtotaal! Echter was die plek met één puntje meer voor de hierachter finishende Wilkinson/Millard. De Britten reden weer een mooie race en brachten met mooie inhaalacties een vierde plek binnen. Met  in de eerste heat ook een vierde plek gescoord gaf dit net genoeg punten om in totaal derde te worden in de daguitslag! Vandaele/Beleckas werden weer vijfde en Bax/Cermak kwamen nu niet verder dan de zesde plek en scoorde hiermee in totaal 34 punten uit 50 mogelijk te behalen punten in Portugal.

Het volle pond in Portugal ging echter net als in Spanje naar Vanluchene/Musset die met de volledige buit van honderd punten uit vier heats het Iberische schiereiland verlaten. De Britten Wilkinson/Millard staan tweede in de WK tussenstand op nu al een achterstand van 22 punten. Hierachter zijn het dan Hermans/Van den Boogaart (66pt) op drie en Keuben/Rietman en Bax/Cermak gedeeld vierde met 65 punten. Dit is al meer dan een dikke heat aan punten achterstand op de leiders in het WK.

Echter zijn er nog 12 GP’s met 24 heats te verrijden in 2023 en is dus nog alles mogelijk! De volgende GP Sidecars is in Tsjechië – Kramolin op 6/7 mei.