X

Bax/Cermak winnen GP Engeland met Vanluchene/Musset op WK-titel koers!

Etienne Bax/Ondrej Cermak hebben in Cusses Gorse de Engelse Zijspancross Grand Prix weten te winnen. Zij scoorde net als Vanluchene/Musset een eerste en een tweede plek in de heats. Bax won echter de laatste heat en dus werd hij Grand Prix winnaar en was het Vanluchene op plek twee. Vanluchene zal hier niet om getreurd hebben want in het GP drieluik Duitsland-Ierland-Engeland scoorde Bax en hij evenveel punten waardoor Vanluchene nog steeds stevig aan de WK-leiding staat. De jonge Letse broertjes Lielbardis scoorde hun eerste GP-podium in Engeland en werden dolblij derde.

In de eerste heat pakte Bax de kopstart maar al direct vloog Vanluchene langs het leidende zijspan bij de grote tafelberg. Hierna legde Vanluchene een moordend tempo aan de dag waar niemand antwoord op had. Met een ruime tien seconden marge op tweede team Bax/Cermak werden Vanluchene/Musset winnaar van de eerste heat. Hermans/Van den Bogaart lagen aanvankelijk ook in de voorste regionen maar moesten met machinepech de strijd staken en lijken definitief hun WK-aspiraties in de ijskast te kunnen zetten. Het weg vallen van Hermans was koren op de molen voor de broertjes Lielbardis die nu derde zouden worden voor de verrassend goed rijdende Zwitser Heinzer op vier en thuisrijders Wilkinson/Millard die na een slechte start nog vijfde werden.

In de tweede heat zagen we binnendoor weer Bax/Cermak de kopstart pakken en nu kon men deze eerste plek uiteindelijk verzilveren tot op de finish en won men glansrijk de tweede heat én de Grand Prix. Op een dikke twintig seconden hierachter was het dan Vanluchene die na een hectische race tweede werd. Vanluchene was in de beginfase terug gezakt naar rond plek tien en moest hard werken om naar twee te komen. De op twee rijdende Britten Wilkinson/Millard verdedigden met hand en tand maar moesten de strijd staken toen zij met Vanluchene in aanraking kwamen en uit de wedstrijd crashte! Vanluchene/Musset hielden wel het span in balans en werden zo dus tweede. Op drie was het dan zeer verrassend de Brit Jake Brown die na een lange blessure in zijn thuisland weer debuteerde in de Grand Prix en zijn visitekaartje stevig afgaf aan de concurrentie. Op vier waren het dan de dolblije Lielbardis broertjes die met dit resultaat hun allereerste GP dagpodium pakte met plek drie in totaal. Keuben/Rietman werden als vijfde afgevlagd. Voor team Hermans moest de gifbeker helemaal leeg want men viel wederom uit met een weigerende machine.

Vanluchene/Musset leiden nog immer de WK-dans met 18 punten voorsprong op de nummer twee Bax/Cermak en maken hiermee flink aanspraak om de WK-titel zijspancross 2023 terug naar België te halen. Met echter nog 150 punten te vergeven in drie Grand Prix is alles nog lang niet beslist. Op 19/20 augustus kruizen de degens van de GP zijspanteams elkaar weer in het Tsjechische Loket.

Daguitslag WK Zijspancross Cusses Gorse (GB)

foto WSC