X

Marcel Conijn wint de finale en de titel

Op een zonnig circuit van Lichtenvoorde heeft Marcel Conijn de finale van het KNMV Open Nederlands Kampioenschap 500cc gewonnen. De 23-jarige crosser won de wedstrijd met een tweede en eerste plaats. Daarbij verzekerde hij zich ook nog van de titel! Sven van der Mierden (2-1) en Youri van ‘t Ende (4-3) mochten mee op het podium klimmen samen met de nieuwe kampioen.

1e manche
In de training is Conijn het snelste geweest maar de sprint naar de eerste bocht wordt gewonnen door Youri van ‘t Ende. Hij neemt de leiding voor Van der Mierden en deze weet al snel de leiding over te nemen. De eerste tien minuten kan Van ‘t Ende de tweede plaats in handen houden maar dan komt Conijn op bedrijfstemperatuur. De Yamaha-rijder passeert Leerkes voor de derde plaats en niet veel later neemt hij ook Van ‘t Ende te pakken. De achterstand op leider Van der Mierden is dan al negen seconden maar in de slotfase lijkt de leider een probleem te hebben. Het tempo gaat omlaag en dat zorgt ervoor dat Conijn nog dichterbij komt. Hij moet wel want Leerkes is ook voorbij gegaan aan Van ‘t Ende en de Husqvarna-rijder zet alles op die tweede plaats van Conijn. Het is nog spannend tot aan de finish maar Van der Mierden wint voor Conijn en Leerkes die nipt voor de finish nog onderuit gaat maar toch derde wordt. Van ‘t Ende maakt na een lange afwezigheid indruk met de vierde plaats voor Joel van Mechelen die een eenzame wedstrijd rijdt op de vijfde plaats.

2e manche
Ook de tweede manche neemt Van ‘t Ende de beste start nu voor Van Mechelen terwijl Van der Mierden even in onbalans komt maar een valpartij weet te voorkomen. In de eerste ronde neemt Van Mechelen de leiding terwijl Conijn de top drie binnenkomt. Een probleem in de eerste ronde voor Van der Mierden die onderuit gaat en daardoor terugzakt naar de negende plaats. De top drie neemt vervolgens afstand en daardoor neemt de druk op de leider toe. De eerste helft van de wedstrijd wordt die druk gedragen door Van Mechelen maar dan breekt de veer en verliest hij in een rondetijd drie plaatsen. Van der Mierden is immers ook voorbij gegaan en nadat hij met Van ‘t Ende heeft afgerekend is Conijn de volgende prooi. De nieuwe kampioen laat zich echter niet achterhalen, sterker nog hij zet snellere rondetijden neer waardoor hij wat afstand pakt op zijn achtervolger. Het gaat hier niet alleen om in de manche overwinning maar ook over de dagzege. Conijn laat zich niet meer achterhalen en hij wint de laatste manche en daarmee ook de wedstrijd. Van der Mierden wordt tweede voor Van ‘t Ende en Leerkes. Van Mechelen maakt opnieuw de top vijf compleet net als tijdens de eerste manche.

Met slechts tien (10) rijders in actie is het tijd voor de winterstop. Er zal de komende maanden veel werk moeten worden verzet om het ONK op te waarderen. Daarbij moet natuurlijk ook de vraag worden gesteld of de terugloop van deelnemers ligt aan de wedstrijden of de inzet van de rijders.

Uitslagen KNMV Open Nederlands Kampioenschap 500cc; Lichtenvoorde, NL:
1e manche

1. Sven van der Mierden NL GasGas
2. Marcel Conijn NL Yamaha
3. Nick Leerkes NL Husqvarna
4. Youri van ‘t Ende NL KTM
5. Joel van Mechelen NL KTM

2e manche
1. Marcel Conijn NL Yamaha
2. Sven van der Mierden NL GasGas
3. Youri van ‘t Ende NL KTM
4. Nick Leerkes NL Husqvarna
5. Joel van Mechelen NL KTM

Dagklassement:
1. Marcel Conijn NL Yamaha 2-1
2. Sven van der Mierden NL GasGas 1-2
3. Youri van ‘t Ende NL KTM 4-3
4. Nick Leerkes NL Husqvarna 3-4
5. Joel van Mechelen NL KTM 5-5

Tussenstand KNMV ONK500:
1. Marcel Conijn NL Yamaha 1026
2. Joel van Mechelen NL KTM 923
3. Nick Leerkes NL Husqvarna 897
4. Rene de Jong NL GasGas 796
5. Dimitri van de Sande B Yamaha 788

Alle uitslagen zijn HIER te vinden.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #HenryDunnewind