Damien Knuiman is Frans Zandkampioen seizoen 2023/2024

Afgelopen zaterdag had Damien de laatste wedstrijd van het Frans Zandkampioenschap in Le Touquet op de planning staan. De 1,5 uur durende, zwaarste strandrace ter wereld, met 200 deelnemers aan de start. Omdat dit een van de populairste en belangrijkste wedstrijd in Frankrijk is zette diverse teams ook toprijders in om te proberen hier het podium te veroveren.

Vrijdags werden de motoren gekeurd en zaterdagmorgen om 8.30 uur moesten de motoren verplicht in het afgesloten parc ferme worden opgesteld. Om 10.00 uur was de briefing bij de ingang van het parc ferme en om 10.15 uur mochten de deelnemers de motoren ophalen om zich naar de start te begeven.

Damien stond op de 1ste plek opgesteld in het parc ferme dit naar aanleiding van zijn leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Damien was goed weg met de start en kon zich bij de top 5 plaatsen. Zijn directe tegenstander in het kampioenschap Paolo Maschio nam de leiding en probeerde een voorsprong op te bouwen. Damien maakte direct plaatsen goed en kwam op een tweede plek te liggen, en behield zicht op de leider in de wedstrijd.

Het eerste halfuur van de race kon Damien de leider goed volgen en ondervond ook geen dreiging van de derde man in de wedstrijd, Wereld- en Europees kampioen 125cc 2023 Mathis Valin. Er werd besloten om na 40 minuten wedstrijd een pitstop te maken, dit is redelijk vroeg, maar dan is de motor vanwege minder benzine op het einde van de race, makkelijker te hanteren.

Deze pitstop was er een uit een boekje want met maar 15 seconden stilstand verloor hij minimale tijd. Hij vervolgde de wedstrijd op de 3e plaats. Maschio en Valin gingen wiel aan wiel twee ronden later de pits in. Toen deze de baan weer opkwamen was Damien ze beide gepasseerd en probeerde een voorsprong op te bouwen.

Valin was niet van plan dit te laten gebeuren en nam de leiding weer over. Damien herpakte zich en nam op zijn beurt de leiding over. Een spannende race maar een achterblijver die precies voor Damien viel gooide roet in het eten. Toen Damien zijn weg vervolgde had Valin een kleine voorsprong en deze was niet meer in te halen, Damien wist dat zijn titel veilig was met deze tweede plaats en reed de race behoedzaam uit. Aan de finish kon hij zich kronen als Frans Zandkampioen Juniors 2024. Twinair luchtfilters zorgde voor een mooie kroon.