Team HRC zegeviert in opener van E-Xplorer Cup

Honda Racing Corporation heeft afgelopen weekend de eerste race van de FIM E-Xplorer Cup in Osaka gewonnen. Ze hielden Robbie Maddison Racing af in de wedstrijd voor elektrische crossers.

Zo hebben de Japanners hun autoriteit in elektrisch off-road racen al in de eerste wedstrijd gevestigd. Als nieuwkomer in de volledig elektrische off-road competitie werd Team HRC omringd door geduchte tegenstanders, van wie velen al een heel jaar ervaring hebben opgedaan in het kampioenschap van 2023.

Maar met constant sterke prestaties gedurende de hele racedag in Osaka slaagde Team HRC er niet alleen in om zijn rivalen bij te houden, maar ook om deze eerste wedstrijd bovenaan de ranglijst af te sluiten. De concurrenten maakten het de nieuwkomer echter niet gemakkelijk en met 132 kampioenschapspunten werd de zege met slechts één punt veiliggesteld.

Robbie Maddison Racing zat hen op de hielen en eindigde het weekend op de tweede plaats met 131 punten. RMR-rijders Zaragoza en Germond pushten Team HRC tot het einde, maar werden uiteindelijk gepasseerd. Vlak achter RMR op de derde plaats kwam INDE Racing met 121 punten. Het behalen van een podiumplaats bij hun debuut was een sterk signaal voor de Indiase ploeg en ze zullen proberen hun tempo het hele seizoen vast te houden.

HRC-coureurs Francesca Nocera en Tosha Schareina gingen de strijd aan met 14 andere coureurs tijdens drie individuele races in het Expo ’70 Commemorative Park in Osaka en zetten constant snelle tijden neer ondanks de unieke omstandigheden en uitdagingen. Ondanks het koude weer waren 1750 motorsportfans aanwezig in het Expo ’70 Commemorative Park om de aftrap van E-Xplorer seizoen 2 bij te wonen.

Bij de rijders ging Sandra Gomez van INDE Racing met de eer strijken als snelste vrouwelijke rijder van het weekend, terwijl Jorge Zaragoza van RMR bovenaan stond als snelste mannelijke rijder. Met close racing van start tot finish was er alles aan gelegen in Japan en het resultaat kwam neer op de laatste race in zowel de mannen- als de vrouwencategorie.

Honda liet nog fijntjes hun elektrische CR fotograferen met 2025 op de nummerborden gekleefd. Hiermee laten ze uitschijnen dat deze machine volgend jaar in de winkels komt te staan. Nu de eerste ronde van de FIM E-Xplorer World Cup 2024 met succes is afgesloten, zijn alle ogen gericht op ronde twee, die begin mei verkast naar Europa en Noorwegen.