X

Elzinga grijpt de titel met één punt verschil

Met slechts vier punten achterstand begon Rick Elzinga aan de strijd om het KNMV Dutch Masters of Motocross 250cc. De Yamaha-rijder vocht als een leeuw en wist de titel terug te veroveren met een eerste en tweede plaats. Op “Circuit De Herikerberg” won ‘Rickert’ voor Thibault Benistant (3-1) en Cas Valk (2-3). Ondanks de gevallen regen heeft Motorclub Ons Genoegen het circuit en de randzaken keurig voor elkaar en kunnen wij terugkijken op een geslaagde serie wedstrijden.

1e manche
In de tijdtraining is Benistant de snelste man op het circuit voor Yamaha-collega Elzinga. De start van de Fransman is echter niet goed en Agard-Michelsen neemt met zijn 2-takt Yamaha de beste start! Elzinga volgt voor Valk, Werner en Roan Tolsma. In de eerste bocht gaat Kay Karssemakers onderuit samen met WLM-rijder Eric van Helvoirt. In de eerste ronde neemt Elzinga de leiding over en Valk weet voor het volbrengen van de eerste ronde ook de Noorse snelstarter te passeren. Benistant is buiten de top tien aan de wedstrijd begonnen maar hij werkt zich snel naar voren. De vierde plaats wordt snel in handen genomen maar Agard-Michelsen achter halen kost meer tijd. Vooraan gaat het op en af met voorsprong van Elzinga. In de slotfase wordt het echter nog spannend want na een maximale voorsprong van bijna vijf seconden komt Valk terug. Dit zorgt nog voor spanning maar wat Valk ook probeert hij kan de leiding niet in handen krijgen. Valk wordt tweede voor Benistant die de aansluiting met de voorste rijders heeft gemist. Agard-Michelsen pakt de vierde plaats voor JM Honda Racing-rijder Werner. Karssemakers komt van de laatste plaats heel sterk terug naar de zesde plaats maar hij moet knokken met Hakon Osterhagen. De Noorse teamgenoot van Werner wordt zevende voor de knap rijdende debutant Tolsma! Mirco ten Kate en GT Husqvarna-rijder Robin van Oldeniel maken de top tien compleet.

2e manche
Met slechts één punt voorsprong begint Valk aan de tweede en laatste manche. Wanneer het starthek valt neemt Osterhagen de beste start. De Noor wordt gevolgd door Elzinga en zijn Hutten Metaal Yamaha-collega Benistant en Valk! De Honda-rijder ziet Benistant in de tweede ronde passeren en niet veel later volgt Elzinga. Valk probeert hetzelfde maar hij gaat in de fout waardoor hij even de vierde plaats verliest aan Karssemakers. De 18-jarige crosser uit Nijverdal herpakt zich en kan ruim in de tweede helft van de wedstrijd Osterhagen alsnog achterhalen voor de derde plaats. Dat is het maximale voor de KTM-rijder die daarmee de titelstrijd met één punt achterstand verliest! Osterhagen komt als vierde over de finish voor Karssemakers. Agard-Michelsen komt als zesde over de finish voor Damian Wedage die de eerste manche helaas is uitgevallen. Werner wordt achtste voor Van Oldeniel en de Italiaan Federico Tuani die de top tien compleet maakt.

Volgende keer:
Het kampioenschap zit erop, nu richten de meeste rijders zich op de internationale wedstrijden en misschien volgt er later in het seizoen nog een ADAC wedstrijd.

Uitslagen KNMV Dutch Masters of Motocross 250cc; Markelo, NL:
1e manche
1. Rick Elzinga NL Yamaha
2. Cas Valk NL KTM
3. Thibault Benistant F Yamaha
4. Sander Agard-Michelsen DK Yamaha
5. Maximillian Werner D Honda
6. Kay Karssemakers NL Fantic
7. Hakon Osterhagen NL Honda
8. Roan Tolsma NL Husqvarna
9. Mirco ten Kate NL Honda
10. Robin van Oldeniel NL Husqvarna

2e manche
1. Thibault Benistant F Yamaha
2. Rick Elzinga NL Yamaha
3. Cas Valk NL KTM
4. Hakon Osterhagen NL Honda
5. Kay Karssemakers NL Fantic
6. Sander Agard-Michelsen DK Yamaha
7. Damian Wedage NL KTM
8. Maximillian Werner D Honda
9. Robin van Oldeniel NL Husqvarna
10. Federico Tuani I KTM

Dagklassement:
1. Rick Elzinga NL Yamaha 1-2
2. Thibault Benistant F Yamaha 3-1
3. Cas Valk NL KTM 2-3
4. Sander Agard-Michelsen DK Yamaha 4-6
5. Hakon Osterhagen NL Honda 7-4

Tussenstand na 3 wedstrijden DMoMX 250cc:
1. Rick Elzinga NL Yamaha 129
2. Cas Valk NL KTM 128
3. Thibault Benistant F Yamaha 50
4. Sander Agard-Michelsen DK Yamaha 81
5. Maximillian Werner D Honda 76

Alle uitslagen zijn HIER te vinden.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie