X

Gyan Doensen superieur naar de titel

Met twee duidelijke overwinningen heeft Gyan Doensen de titel gepakt in de KNMV Dutch Masters of Motocross 125cc. De 16-jarige crosser was een maatje te groot voor de concurrentie en grijpt na de 85cc (2022) nu ook de 125cc-titel. Op circuit “De Herikerberg” grijpt Jarne Bervoets (4-2) de tweede plaats in het dagklassement voor teamgenoot Dani Heitink (2-6). Ondanks de gevallen regen heeft Motorclub Ons Genoegen het circuit en de randzaken keurig voor elkaar en kunnen wij terugkijken op een geslaagde serie wedstrijden.

1e manche
De regerende 85cc wereldkampioen Heitink neemt de beste start voor Colin Willemsen die buitenom Dex Kooiker en Gyan Doensen verrast. Douwe Van mechgelen volgt op de vijfde plaats voor Cole McCullough. In de eerste ronde weet de leider in de tussenstand de leiding naar zich toe te trekken waarna hij afstand neemt. Heitink wordt achtervolgd door Fantic-rijder Van Mechgelen en McCullough maar de Ier gaat in de fout en verdwijnt uit de wedstrijd. Van mechgelen kan Heitink niet volgen en de Yamaha-rijder neemt afstand. Jarne Bervoets heeft een mindere start gehad en hij werkt zich keurig naar voren. De Belg heeft wat werk om Markuss Ozolins te passeren maar wanneer dat is gelukt neemt de MJC-rijder snel afstand. Dit zorgt ervoor dat de achterstand op landgenoot Van mechgelen wordt weggewerkt en dat brengt de Fantic-rijder terug richting bij Heitink! Dit alles gebeurd ver achter de rug van leider Doensen die alles onder controle heeft. De strijd om de tweede plaats is spannend want Heitink voelt de hete adem van de Belgen in zijn nek. De 14-jarige blijft echter ’cool’ en hij pakt de tweede plaats voor Van Mechgelen en Bervoets. Ozolins maakt de top vijf compleet voor Kooiker (De Baets MX Team), Dean Gregoire (Voss KTM Racing Team) en de winnaar van de eerste wedstrijd Kasimir Hindersson. Maxime Lucas (Team Tech32) is goed voor de negende plaats voor de Bulgaar Ventsislav Toshev (AIT Racing).

2e manche
Met 18 punten voorsprong begint Doensen aan de laatste manche van het kampioenschap. Ondanks dat een aantal rijders te vroeg op het gas gaat laat de leider zich niet in de fout dwingen. De Limburger neemt de beste start voor Willemsen en Gregoire. Bervoets volgt op de vierde plaats voor Kyro Winkel maar die zakt snel terug. Gregoire en Bervoets passeren snel Willemsen waarna de debutanten met elkaar in duel gaan voor de tweede plaats. De Belg weet na ruim tien minuten wedstrijd de tweede plaats over te nemen. Ozolinss heeft een slechte start gehad maar hij weet vanaf de twintigste plaats in slechts drie ronden naar de vierde plaats te komen. Vervolgens werkt hij zijn achterstand op Gregoire helemaal weg en hij neemt de derde plaats over. De 13-jarige crosser uit Geldrop geeft zich echter niet gewonnen en in de laatste ronde pakt hij de derde plaats terug! Ozolins wordt vierde voor de Zweed Freddie Bartlett. Heitink komt na het raken van het starthek terug naar de zesde plaats voor Maxime Lucas. Kooiker heeft ook het starthek geraakt en hij weet nog achtste te worden voor de Brit Drew Stock en Motorcentrum Eibergen-rijder Vince de Haas maakt de top tien compleet. Pech is er voor Van Mechgelen want hij volgt in de beginfase landgenoot Bervoets maar tijdens een botsing met een collega bezeerd de Fantic-rijder zijn schouder.

Volgende keer:
Het kampioenschap zit erop, nu richten de meeste rijders zich op de internationale wedstrijden en misschien volgt er later in het seizoen nog een ADAC wedstrijd.

Uitslagen KNMV Dutch Masters of Motocross 125cc; Markelo, NL:
1e manche
1. Gyan Doensen NL KTM
2. Dani Heitink NL Yamaha
3. Douwe Van mechgelen B Fantic
4. Jarne Bervoets B Yamaha
5. Markuss Ozolins Let GasGas
6. Dex Kooiker NL Yamaha
7. Dean Gregoire NL KTM
8. Kasimir Hindersson SF KTM
9. Maxime Lucas B KTM
10. Ventsislav Toshev Bul GasGas

2e manche
1. Gyan Doensen NL KTM
2. Jarne Bervoets B Yamaha
3. Dean Gregoire NL KTM
4. Markuss Ozolins Let GasGas
5. Freddie Bartlett S KTM
6. Dani Heitink NL Yamaha
7. Maxime Lucas B KTM
8. Dex Kooiker NL Yamaha
9.Drew Stock GB Yamaha
10. Vince de Haas NL KTM

Dagklassement:
1. Gyan Doensen NL KTM 1-1
2. Jarne Bervoets B Yamaha 4-2
3. Dani Heitink NL Yamaha 2-6
4. Dean Gregoire NL KTM 7-3
5. Markuss Ozolins Let GasGas 5-4

Eindstand na 3 wedstrijden DMoMX125:
1. Gyan Doensen NL KTM 143
2. Markuss Ozolins Let GasGas 118
3. Dani Heitink NL Yamaha 99
4. Jarne Bervoets B Yamaha 99
5. Dean Gregoire NL KTM 85

Alle uitslagen zijn HIER te vinden.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie