Published On: 13 maart 2012

De kogel is nu officieel door de kerk er zal ook dit jaar een motorcross GP plaatsvinden in België. De organisatoren vonden in Bastenaken de ideale lokatie voor een organisatie van dit kaliber. De GP van België staat voor zondag 17 juni 2012 ingepland. Om alles te weten wat er te weten valt over deze organisatie zijn we gaan praten met de twee drijvende krachten achter de terugkeer van een Belgische motorcross GP in Wallonië: Edmond Detry en André Mathieu. Drie maanden voor de wedstrijd hebben de organisatoren van de Belgische GP een officieel akkoord met WK Motorcross-promotor Youthstream afgesloten. De geruchten waar dus toch waar en België zal dit jaar gelukkig wel een GP hebben. Gelukkig, want de Belgische Motorrijdersbond viert dit jaar z’n honderdjarig bestaan.

De organisatoren hebben hun keuze laten vallen op het militaire domein ‘Sans Soucis’ in Bastenaken waar de lokale club, voorgezeten door Jean Kaiser, al jarenlang een AMPL-cross organiseert. Bovendien is Bastenaken ook een stad met de nodige internationale uitstraling. Tijdens de Slag om de Ardennen speelde Bastenaken een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis en natuurlijk is de stad ook bekend van Luik-Bastenaken-Luik.

Achter de naam ‘MX-Dema’, de organisatie achter de GP van België vinden we twee mensen. De eerste André Mathieu komt uit Vielsalm, de tweede Edmond Detry woont in Namen. Detry neemt meteen het woord om hun partners te bedanken: “We danken de FMWB, de Belgische Motorrijdersbond, Youthstream en vooral de stad Bastenaken om hun rol in dit project. Zonder hun steun zou deze wedstrijd niet plaats kunnen vinden. Onze samenwerking is stevig en gebaseerd op wederzijds respect en de zin om een evenement van hoog niveau op te bouwen.”

Er wordt al jarenlang een AMPL-wedstrijd verreden op het militair domein "Sans Souci".

Er wordt al jarenlang een AMPL-wedstrijd verreden op het militair domein “Sans Souci”.

André Mathieu vervolgt: “Sinds meer dan twee jaar hebben Edmond en ik over de organisatie van een WK-wedstrijd gesproken. Het afgelopen anderhalf jaar hebben we naar de best mogelijke site en omgeving voor zo’n organisatie gezocht. Al 25 jaar trek ik als supporter en sponsor van jonge beloftevolle rijders haast wekelijks naar de circuits.  In de periode heb ik de tijd gehad om het WK te analyseren en die ervaring gaan we nu gebruiken om onze wedstrijd te helpen realiseren. Edmond is ‘de baas’…  (lacht). Hij is 10 jaar jonger dan mij – hij is 34 – maar beschikt over een enorme ervaring qua marketing en het organiseren van evenementen. Hij heeft voor een grote helmenfabrikant gewerkt, in een fabrieksteam in het WK Superbik en in de immobiliënsector alvorens hij z’n eigen marketing- en evenementenbureau startte.

Dit alles doet vermoeden dat de twee heren de ideale tandem voor zo’n organisatie vormen. “We vullen mekaar inderdaad erg goed aan” vervolgt Edmond Detry. André is erg stipt in alles wat hij doet en ik vertrouw hem voor de volle 100%. Hij zal zich vooral met de site en de werkploegen bezig houden. Hij staat ook heel dicht bij het stadsbestuur en de lokale instanties. En dat is erg belangrijk! Ik van mijn kant zal me vooral met de partenariaten, de marketing, de medische omkadering, de wedstrijdleiding, het milieu en de BMB bezig houden. Net als alles wat met de promotie van deze wedstrijd te maken heeft.

De GP in Bastenaken wordt Clément Desalle's enige optreden in België van dit seizoen.

De GP in Bastenaken wordt Clément Desalle’s enige optreden in België van dit seizoen.

Wat de keuze voor Bastenaken als lokatie voor de Belgische GP betreft verwoordt Detry het als volgt: “Er zijn meerdere redenen waarom we naar Bastenaken terekken. In de eerste plaats omdat we hier het geluk hebben om op een gemotiveerd stadsbestuur te kunnen rekenen, dat samen met ons dit project wil dragen. Daarnaast denk ik dat de geografische situatie met een lokatie op het kruispunt tussen Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland ideal is. Dan tellen we daar de internationale vermaardheid van Bastenaken als toeristische stad nog niet bij. En uiteraard vonden we in de het militaire terrein ‘Sans Souci’ de ideale plek om een circuit op WK-niveau aan te leggen.

Naast de koningsklassen van het motorcross: de MX1 en MX2 zal Bastenaken ook een ronde van het EK 125cc tweetakt huisvesten. De ideale gelegenheid voor het Belgische publiek om in Bastenaken de tenoren van de mondiale motorcross waaronder veel landgenoten, te aanschouwen. Te beginnen met Clément Desalle die nu al eens te meer een kandidaat voor de wereldtitel in de MX1 lijkt te worden. Bastenaken wordt meteen ook de enige gelegenheid om Desalle op Belgisch grondgebied aan het werk te zien voor de Monster  Energy Motocross of Nations in Lommel.

Foto’s: Oliver Evrard