Published On: 7 februari 2010

Trial legende Dougie Lampkin (Beta) zorgde gisteren voor een absolute stunt door de beroemde Hell’s Gate Extreme enduro op zijn naam te schrijven!  In het Italiaanse Lucca (Toscane) stonden 103 rijders aan de start voor de eerste wedstrijd in het WK Extreme enduro. Samen met Lampkin was de Brit Graham Jarvis (Sherco) de enige die de finish haalde. De strijd tussen Lampkin en Jarvis werd pas in de laatste meters beslist.

De overwinning van Lampkin, die zich nog niet zo lang toelegt op Extreme Enduro, kwam ook als een complete verrassing voor hem zelf. Tijdens de Endurocross in Barcelona had hij immers een enkelblessure opgelopen.  De ligamenten van de linkerenkel waren geraakt en het zag er zelfs lange tijd naar uit dat de sympatieke Engelsman niet zou starten in Hell’s gate.  In zijn Hell’s gate debuut vorig jaar stond de Beta-rijder echter meteen op het podium daarom zette Lampkin toch door.

Veni, vedi, vici: Lampkin verbeet de pijn en behaalde één van zijn mooiste overwinningen ooit.

Om zijn naam alle eer aan te doen had in de dagen voorafgaand aan Hell’s gate flink geregend. Op sommige plaatsen was de ondergrond daardoor nat en slipperig, op andere plaatsen lag het hard en bevrozen. Endurocross dominator Taddy Blazusiak won de kwalificatie voor Graham Jarvis, BMW-fabrieksrijder Andreas Lettenbichler en Dougie Lampkin. De Belg Michael Vukcevic (Sherco) stond na de kwalificatie knap zevende, Marcel Hordijk haalde de finish niet.

Blazusiak out!

Tot verbijstering van het publiek ging favoriet Blazusiak in de fout net na de middag en zo lag de strijd helemaal open. De rechtstreekse confrontatie tussen Jarvis en Lampkin, begon in het voordeel van de Sherco-rijder met een voorsprong van acht minuten.  Veteraan Lamkin plooide zich echter dubbel in het zicht van de finish en haalde Jarvis in. Zijn pijn verbijtend, voorgestuwd door adrenaline en een dolenthousiast publiek stormde Lampkin zijn rivaal voor bij op de laatste spectaculaire klim: Helll’s peak.

Een uitgeputte Dougie Lampkin zei achteraf: “Ik kan echt niet geloven dat ik gewonnen heb. Alles leek me tegen te zitten deze week, maar ik besloot om toch maar te komen om te zien hoe het zou gaan. Vanmorgen was ik nog eens gevallen, op dat moment was ik verre van zeker dat ik hier zou uitrijden! Natuurlijk wist ik dat het lekker liep aan het slot want ik ging echt voluit en pushte overal waar ik kokn. Toch had ik nooit verwacht dat ik Jarvis nog zou inhalen! Toen ik hem vast zag zitten op de laatste klim, wist ik dat het mijn moment was. Om op die manier de top te kunnen halen is één van de mooiste  momenten in mijn carrière. Wat het dubbel mooi maakt is om te kunnen winnen voor Beta in eigen land.Ik ben echt super tevreden!”

Op 20 februari staat de tweede race in het World Extreme Enduro Championship op het programma; The tough one in het Engelse Shropshire.

Credit foto’s: Jonty Edmunds