X

Le Touquet 2010: Wie klopt Pichon?

Nadat oorspronkelijke organisator ASO (Amaury Sport Organisation) in 2006 afhaakte, namen de FFM (Fédération Française de Motocyclisme) en de stad Le Touquet de organisatie van Frankrijk’s grootste motorsportevenement over. De wedstrijd die tot dan als Enduro du Touquet door het leven ging, werd herdoopt tot “Le Touquet Enduropale”.  Zondag wordt de inmiddels al vijfde editie van de Le Touquet Enduropale verreden. Omdat stilstaan achteruitgang is, innoveert men aan de Opaalkust.

Jeugdrace

Op zaterdagochtend  wordt de eerste editie van de Enduropale jeune gereden, een wedstrijd van een uur voor rijders tussen 15 en 18 jaar oud. Op de deelnemerslijst prijken er geen grote namen. Van Belgische en Nederlandse zijde komen alleen Kevin Manege en Jeffrey Van Kempen aan de start. De jonge deelnemers worden in twee klassen ingedeeld: een viertaktklasse tot 250cc en een tweetaktklasse tot 125cc.

In de quadklasse, die eveneens op zaterdag wordt verreden hebben we met jongens als Jan Vlaeymans, Auke Theuninck/Kurt Devriendt, Davy De Cuyper en Joey Maessen serieuze troeven achter de hand. Maar dan zullen de laaglanders wel eerst moeten afrekenen met Franse toppers als Romain Couprie, Jeremie Warnia en Jerôme Bricheux. De quadrijders moeten drie uur volmaken op de loodzware zandomloop.

Wie klopt Pichon?

Op zondagmiddag, klokslag 13 uur, valt het hek voor het hoofdprogramma. Gedurende drie uur zullen 1000 rijders strijden in de beroemdste strandrace ter wereld. Het dramatische wegvallen van tweevoudig winnaar Timoteï Potisek werpt uiteraard een schaduw over het hele gebeuren. De Enduropale, die het hoogtepunt is van het Franse strandrace seizoen, werd de voorbije jaren vooral gedomineerd door lokale specialisten.

De editie 2010 van de Le Touquet Enduropale belooft alvast een strijd te worden tussen een aantal generaties. In de eerste plaats denken we dan aan door de wol geverfde strandracers als Jean-Claude Moussé (Yamaha Motor France) en Yves Deudon (Kawasaki France). Zij mogen zich alvast aan felle tegenstand van all-rounders Mickaël Pichon (Honda France) en Thierry Bethys (TB Racing Honda) verwachten. De voormalige wereldkampioen 250cc heeft meer dan ooit zijn zinnen gezet op een overwinning in “le Pas-de-Calais”.

De jonge wolven van dienst zijn Adrien Van Beveren (Yamaha Motor France) en Milko Potisek (Honda France). Beiden zijn rijders die we meermaals in actie zagen in Belgische en Nederlandse wedstrijden. Of beide Nordisten een vuist kunnen maken tegen Pichon valt nog af te wachten.

Gérald Délépine was in 1993 de laatste rijder uit de Benelux die “Le Touquet” op zijn naam wist te schrijven. Sindsdien speelden rijders uit de Lage Landen niet meer mee voor het podium laat staan de overwinning.

Met Ton Van Grinsven  (KTM SX 300) en Christof Godrie (W-Motors Honda) komen er wel twee outsiders uit de Benelux aan de start.

Andere bekende namen uit onze contreien: Heikki Van Den Berg (Honda CR 500),  Nico Godrie (W-Motors Honda), Ricky Claus (Honda CRF450R), Steve Goblet (TM EN 125) en Sven Wouters (Suzuki RM-Z 250). Naast voorgenoemde heren telt de startlijst van de Enduropale nog een paar coryfeeën. Wat dacht u van ex-wereldkampioen zijspancross Sven Verbrugge, Dakar-ster David Fretigné, voormalig wereldkampioen Supersport Sébastien Charpentier of ex-Supermoto kampioen Jean-Marc Gaillard?

De Enduropale is zondag live te volgen op MotorsTV vanaf 12u45.

Foto credit: MXmag.be/Olivier Evrard